Piaţa asigurărilor a avut o creştere de 7,4% la 3 luni, cu prime subscrise de 1,97 mld. lei

Piaţa asigurărilor a înregistrat în primul trimestru un volum al primelor brute subscrise de 1,97 miliarde lei (circa 450 mil. euro), în creştere cu 7,39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie susţinută de avansul asigurărilor de viaţă cu 7,59% şi al celor generale cu 7,34%, potrivit ASF.

160 afișări
Imaginea articolului Piaţa asigurărilor a avut o creştere de 7,4% la 3 luni, cu prime subscrise de 1,97 mld. lei

Piaţa asigurărilor a avut o creştere de 7,4% la 3 luni, cu prime subscrise de 1,97 mld. lei (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

Datele centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară nu conţin rezultatele Astra Asigurări, care n-a raportat încă informaţiile, iar comparaţia cu perioada similară a anului trecut a fost efectuată prin eliminarea rezultatelor Astra în statistica primelor trei luni din 2014.

Astfel, în perioada ianuarie-martie anul trecut volumul primelor brute subscrise a fost de aproape 1,84 miliarde lei.

Ponderile celor două segmente de asigurări au rămas relativ stabile, cu 79,31% pentru asigurări generale şi 20,69% pentru cele de viaţă.

La asigurările generale, poliţele RCA reprezintă 44,95%, urmate de CASCO cu 24,23% şi de asigurările de incendiu şi calamităţi naturale cu 15,6%, restul claselor având sub 10% fiecare din totalul primelor brute subscrise pe acest segment.

Singura clasă de asigurări care prezintă în ultimii ani creştere constantă a primelor brute subscrise este cea a poliţelor RCA, care au avut o evoluţie de 18,23% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 9,69% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

"Această creştere are la bază nu doar creşterea tarifelor de primă RCA, cât şi creşterea numărului de contracte noi", se arată într-un comunicat al ASF.

După o perioadă de scădere în primul trimestru din perioada 2011-2014 pe segmentul asigurărilor de viaţă, în primele trei luni ale acestui an volumul de prime brute subscrise au înregistrat o creştere cu 7,59%, pe fondul unui uşor avans al numărului de contracte existente la sfârşitul perioadei (1,26% faţă de T1 2014) şi al celui de contracte noi încheiate (3,35%).

Poliţele de viaţă, anuităţi şi asigurările de viaţă suplimentare au avut o pondere de 64,4%, urmate de asigurările de viaţă cu componentă investiţională, cu 31,3%.

Companiile de asigurări au plătit indemnizaţii brute mai mici cu 7,98%, astfel că pentru asigurările generale au fost de circa 918,42 milioane lei, cu 8,95% mai mici, iar pentru cele de viaţă s-au cifrat la 43,5 milioane lei, în urcare cu 18,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici