Piaţa bancară din România, mai vulnerabilă la fluctuaţiile cursului faţă de alte pieţe din ECE

Pieţele bancare din centrul şi estul Europei vor înregistra creşteri în 2015, însă ţările cu un nivel ridicat al împrumuturilor în monedă străină, cum este cazul României, vor fi mai expuse riscurilor de curs valutar, care pot fi amplificate de scăderea finanţărilor din partea băncilor mamă.

186 afișări
Imaginea articolului Piaţa bancară din România, mai vulnerabilă la fluctuaţiile cursului faţă de alte pieţe din ECE

Piaţa bancară din România, mai vulnerabilă la fluctuaţiile cursului faţă de alte pieţe din ECE (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

"Economiile şi sistemele bancare din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt în curs de recuperare, în ciuda riscurilor majore generate de legăturile comerciale pe care regiunea le are cu statele mari din UE, care sunt afectate de un slab climat macroeconomic. Cu toate acestea, sistemele bancare din ţările ECE cu un nivel ridicat al împrumuturilor în valută, precum România şi Ungaria, vor fi, probabil, mai expuse la volatilitatea cursului de schimb în 2015", se arată într-un raport al Moody's privind perspectivele pieţelor bancare europene anul viitor.

Potrivit raportului, stabilitatea financiară se îmbunătăţeşte în majoritatea sistemelor bancare europene, însă sectorul continuă să fie afectat de profitabilitatea scăzută la nivelul băncilor.

"Condiţiile macroeconomice fragile vor influenţa sectorul bancar european şi în 2015, profitabilitatea scăzută la nivelul băncilor indicând că sectorul rămâne structural vulnerabil", arată analiştii Moody's.

Agenţia de rating estimează că băncile europene vor continua să îşi ajusteze costurile în 2015, iar unele instituţii îşi vor schimba total modelele de afaceri.

În ceea ce priveşte sistemele bancare din Comunitatea Statelor Independente (care cuprinde 10 state din fosta Uniune Sovietică), agenţia notează că instituţiile de credit se vor confrunta cu dificultăţi puternice în 2015, pe fondul crizei din Ucraina şi al riscurilor geopolitice, care vor pune o presiune în creştere pe calitatea activelor şi a capitalului.

În Ucraina, restructurările masive de împrumuturi au dus la subevaluarea volumului de credite problematice, iar Moody's estimează că nivelul acestora va creşte de la 35% din totalul împrumuturilor la circa 55% anul viitor.

Sistemul bancar din Rusia va fi şi el afectat de creşterea numărului de împrumuturi problematice, cota acestora în totalul creditelor fiind estimată să ajungă la 9,5% în 2015, de la aproximativ 7% anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici