PIAŢA IMOBILIARĂ din România: Preţurile locuinţelor în primul trimestru al anului 2013

Bucureştiul este singurul dintre cele mai importante şase oraşe din România unde preţurile locuinţelor vechi au scăzut în primele trei luni faţă de sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care în Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj şi Timişoara proprietarii au urcat preţurile şi cu 4,1%.

2635 afișări
Imaginea articolului PIAŢA IMOBILIARĂ din România: Preţurile locuinţelor în primul trimestru al anului 2013

PIAŢA IMOBILIARĂ din România: Preţurile locuinţelor în primul trimestru al anului 2013 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Astfel, scăderile de preţ din Bucureşti au fost de 2,4% pentru garsoniere, de 1,1% pentru apartamentele cu două camere şi de 1,6% la patru camere, potrivit datelor furnizate agenţiei MEDIAFAX de către portalul imobiliare.ro. În urma modificărilor de preţ din ultimele trei luni, preţurile din Bucureşti se situează între 998 euro/mp şi 1.076 euro/mp.

Şi la locuinţele noi în primul trimestru a fost consemnată o scădere a preţurilor, de 4,5% la garsoniere şi de 0,7%, respectiv 0,8% la apartamentele cu două şi trei camere. Pe piaţa nouă apartamentele din Bucureşti au preţuri de 1.145 euro/mp pentru o cameră, 1.226 euro/mp pentru două camere şi 1.309 euro/mp la trei camere.

Datele imobiliare.ro arată că doar proprietarii din Bucureşti au redus preţurile la toate categoriile de locuinţe, în timp ce în Timişoara şi Cluj preţurile au crescut şi la garsoniere şi la apartamentele cu două şi trei camere.

Garsonierele din Timişoara s-au scumpit cu 3,6%, la 871 euro/mp, apartamentele cu două camere cu 2,3%, la 798 euro/mp, iar la trei camere cu 2,7%, la 767 euro/mp. Cu toate acestea, în Timişoara se înregistrează cele mai reduse preţuri din cele şase oraşe analizate.

În Cluj, oraşul care se menţine cel mai apropiat de Bucureşti ca preţuri la locuinţe, creşterile au fost mai mici decât în Timişoara, respectiv de 0,6% la garsoniere (1.005 euro/mp), de 2,4% la două camere (999 euro/mp) şi de 0,5% la trei camere (961 euro/mp).

La Iaşi, Constanţa şi Braşov, piaţa rezidenţială a evoluat diferit, în funcţie de numărul camerelor. Locuinţele cu trei camere din Braşov, cele cu una şi două camere din Constanţa şi cele cu una şi trei camere din Iaşi au suferit uşoare creşteri, de la 1,7% la 4,1%.

În aceste condiţii, preţurile din Iaşi variază de la 784 euro/mp la garsoniere, la 763 euro/mp la unităţile cu două camere şi la 778 euro/mp la trei camere şi în Constanţa de la 854 euro/mp (trei camere), la 860 euro/mp (două camere) şi la 866 euro/mp (trei camere). În Braşov, garsonierele se vând în medie cu 883 euro/mp, iar preţurile la două camere coboară la 854 euro/mp, iar la trei camere la 833 euro/mp.

Analiştii imobiliari apreciază că pe termen scurt şi mediu evoluţia pieţei imobiliare depinde de dezvoltarea economică, dar şi de disponibilitatea finanţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici