PIAŢA IMOBILIARĂ: Proprietarii au scăzut preţurile locuinţelor din Bucureşti cu până la 4%, în septembrie

Costurile mai mari pentru creditul prin programul "Prima Casa" în lei au determinat persoanele care vor să cumpere locuinţe să caute oferte mai ieftine, astfel că proprietarii au fost nevoiţi să mai lase din preţ, scăderea ajungând la 4% în septembrie.

1777 afișări
Imaginea articolului PIAŢA IMOBILIARĂ: Proprietarii au scăzut preţurile locuinţelor din Bucureşti cu până la 4%, în septembrie

PIAŢA IMOBILIARĂ: Proprietarii au scăzut preţurile locuinţelor din Bucureşti cu până la 4%, în septembrie

"După o vară plină de incertitudini care au planat în jurul programului guvernamental «Prima Casă», în luna septembrie 2013 preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu până la 4% faţă de acelaşi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% faţă de anul trecut", potrivit raportului de monitorizare imobiliară realizat de portalul imobiliar AnunturiParticulari.ro.

Reprezentanţii portalului menţionează că în vara acestui an mulţi români au fost nevoiţi să amâne decizia de achiziţie a unei locuinţe deoarece situţia privind continuarea programului "Prima Casa" era incertă.

"După ce s-a clarificat că programul va continua, atât proprietarii, cât şi clienţii au fost nevoiţi să se adapteze noilor condiţii. Costurile mai mari pentru creditul prin program a determinat persoanele care voiau să cumpere locuinţe, să caute apartamente mai ieftine, iar proprietarii s-au văzut nevoiţi să mai lase din preţ", se menţionează într-un comunicat.

Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă scrisă şi pe Internet, preţurile medii solicitate de proprietari pentru garsonierele şi apartamentele cu 2 camere au înregistrat cele mai importante ajustări din ultimul an, de circa 4%. Aşadar, dacă în septembrie 2012 proprietarii solicitau un preţ mediu pentru garsoniere de 34.536 de euro, în septembrie 2013 pentru o garsonieră vânzătorii cereau 33.020 de euro.

Preţul mediu al unui apartament cu 2 camere a ajuns, în septembrie 2013, la 53.020 de euro faţă de 55.154 de euro, valoare înregistrată în septembrie 2012.

În ceea ce priveşte preţurile medii solicitate pentru locuinţele cu 3 camere, acestea au fost ajustate cu 2% în ultimul an. Dacă în septembrie 2013 proprietarii solicitau preţuri medii de 73.000 de euro, în septembrie 2012 vânzătorii cereau 74.800 de euro.

Proprietarii care vând locuinţe cu 4 camere au făcut reduceri de 1% în ultimele 12 luni, atingând o valoare de aproape 95.300 de euro.

Aproape 2.700 de oferte noi de vânzare de apartamente au intrat în piaţă în luna septembrie 2013, în creştere cu 15,3% faţă aceeaşi perioadă din 2012.

Oferta de garsoniere a ajuns la 585 de unităţi, iar cea de locuinţe cu două camere la 1.052. În cazul ofertei de vânzare a locuinţelor cu trei camere, aceasta a ajuns la 785 de unităţi la sfâşitul lunii septembrie. Pe segmentul apartamentelor cu patru camere 264 de proprietari au făcut publice intenţiile lor de vânzare, în ultima lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici