Pierderile masive generate anul trecut de întreruperile internetului produse de guverne

Peste 18.000 de ore de opriri ale internetului în întreaga lume, cauzate de acţiuni deliberate ale guvernelor, au produs pagube de peste 8 miliarde de dolari în 2019, estimează un raport citat de CNN.

221 afișări
Imaginea articolului Pierderile masive generate anul trecut de întreruperile internetului produse de guverne

Pierderile masive generate anul trecut de întreruperile internetului produse de guverne

India, Ciad şi Myanmar sunt în topul întrerurperilor din punct de vedere al timpilor, în timp ce Irakul a fost cel mai afectat din punct de vedere economic, pierzând aproximativ 2,3 miliarde de dolari în 263 de ore de întreruperi de internet şi social media.

Raportul, care examinează întreruperile parţiale şi totale în 122 de ţări, a fost publicat de firma de cercetare internet Top10VPN. "În termeni economici, întreruperile nu afectează doar economia formală, ci şi cea informală, în special în ţările mai puţin dezvoltate. De asemenea, pot exista daune de durată, odată cu pierderea încrederii investitorilor şi a afectării dezvoltării, ceea ce face ca estimările noastre să fie conservatoare", spun cercetătorii Samuel Woodhams şi Simon Migliano. "În ceea ce priveşte drepturile omului, aceste opriri au un impact clar asupra libertăţii de exprimare a cetăţenilor şi a dreptului la informare şi pot duce chiar la o creştere a violenţei".

Întreruperile de pe Internet erau rare - rezultatul unor accidente care afectau cablurilor submarine de comunicaţii mai des decât activitatea intenţionată a guvernului - dar cele din urmă au devenit din ce în ce mai frecvente.

În ultimii cinci ani, numărul de opriri de internet din întreaga lume a crescut exponenţial, mai ales cele impuse de guverne pentru a controla tulburările şi protestele. Potrivit Freedom House, începând cu anul trecut aproape jumătate din populaţia lumii locuieşte într-o ţară „în care autorităţile au deconectat internetul sau reţelele mobile, adesea din motive politice”.

Astfel de tactici nu s-au limitat la regimurile autocratice. India, de exemplu, a închis internetul pentru unii cetăţeni, parţial sau total, de peste 100 de ori în 2019.

Top10VPN a estimat că astfel de opriri au costat economia indiană mai mult de 1,3 miliarde de dolari anul trecut.

Access Now, un grup de advocacy care urmăreşte libertatea internetului, spune că perioada cea mai îndelungată de întrerupere a internetului este în Kaşmir - la 158 de zile şi care continuă. David Kaye, raportorul special al Naţiunilor Unite pentru libertatea de opinie şi de exprimare, a descris închiderea continuă drept un „asediu asupra comunicării” şi o pedeapsă colectivă, fără motiv.

Succesul cenzurii din China a inspirat alte ţări să-i copieze acţiunile - chiar dacă în multe cazuri întreruperile de internet ar putea încălca drepturile garantate prin Declaraţia universală a drepturilor omului din 1948 şi alte tratate internaţionale. Organizaţia Naţiunilor Unite a invocat, de asemenea, responsabilitatea statelor membre de a proteja accesul oamenilor la internet şi libertatea de exprimare online.

În raport Woodhams şi Migliano au avertizat că „în ciuda impactului lor negativ asupra economiei globale, a drepturilor omului şi a proceselor democratice, este prea puţin probabil să avanseze ideea că opririle internetului nu vor mai avea loc în 2020”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
internet,
opriri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici