Pieţele financiare s-au stabilizat rapid după şocul referendumului din Italia

Pieţele financiare s-au stabilizat după rezultatul referendumului din Italia, acţiunile italiene crescând, luni, pe măsură ce investitorii au început să parieze împotriva unor alegeri anticipate în Italia care ar urma în viitorul apropiat, după demisia premierul Matteo Renzi, potrivit Reuters.

382 afișări
Imaginea articolului Pieţele financiare s-au stabilizat rapid după şocul referendumului din Italia

Pieţele financiare s-au stabilizat rapid după şocul referendumului din Italia (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

Moneda euro a scăzut agresiv în primele ore după ce premierul Matteo Renzi şi-a anunţat intenţia de a demisiona. Într-o primă fază, euro a atins 1,0505 dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2015, dar a ajuns ulterior la 1,0671 dolari.

Şi acţiunile băncilor italiene au demarat în scădere, dar au recuperat terenul pierdut, scrie BBC.

Banca Monte dei Paschi avea un minus de 5% la debutul tranzaţiei, dar a revenit pe plus. Acţiunile Unicredit şi Intesa au scăzut, de asemenea, la început, după care au recuperat teren.

Înfrângerea lui Renzi era aşteptată, dar rezultatul de 59%, faţă de cei 41% care au votat pentru reforma constituţională a cauzat instabilitatea iniţială de pe pieţe, relatează Reuters.

Legătura puternică între sectorul bancar italian şi piaţa titlurilor de stat reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitori. Băncile generează îngrijorări în legătură cu expunerea masivă la credite neperformante adunate în timpul crizei economice. Mai mult, acestea deţin şi o mare parte din datoriile guvernamentale italiene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici