Piraeus Bank: Guvernul va rata ţinta de deficit bugetar, din cauza aproprierii alegerilor parlamentare

Guvernul va rata ţinta de deficit bugetar de 4,4% pentru acest an, convenită cu Fondul Monetar Internaţional, existând o probabilitate ridicată de "derapaje fiscale", înaintea alegerilor parlamentare din anul următor, estimează analiştii băncii elene Piraeus Bank.

428 afișări
Imaginea articolului Piraeus Bank: Guvernul va rata ţinta de deficit bugetar, din cauza aproprierii alegerilor parlamentare

Piraeus Bank: Guvernul va rata ţinta de deficit bugetar, din cauza aproprierii alegerilor parlamentare (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Banca se aşteaptă ca guvernul să ajungă la un deficit bugetar de 5,5% în acest an.

"Guvernul vizează un deficit de 4,4% din PIB în acest an, faţă de 6,5% anul trecut. Considerăm că bugetul va înregistra un deficit de 5,5% din PIB în 2011, deoarece există o probabilitate ridicată de instabilitate politică şi derapaje fiscale înaintea alegerilor parlamentare programate pentru anul următor", se arată în raport.

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 7,42 miliarde de lei la finele lunii mai, ceea ce reprezintă 1,36% din PIB.

Pentru acest an, Piraeus anticipează o creştere economică de 1,4% pentru România, susţinută de îmbunătăţirea investiţiilor şi exporturilor, în timp ce consumul va avea o contribuţie mai redusă.

"Recuperarea economică este susţinută mai mult de evoluţia pozitivă a investiţiilor şi exporturilor, în timp ce consumul va avea o contribuţie mai redusă. Considerăm că încrederea investitorilor internaţionali este legată puternic de ritmul recuperării economice. Încrederea investitorilor se va îmbunătăţi semnificativ dacă recuperarea va deveni mai amplă şi se va accelera", notează analiştii Piraeus.

Totodată, deficitul de cont curent se va accelera până la sfârşitul anului la 7,6%, de la 4,3% anul trecut, întrucât revenirea economiei va sprijini cererea de bunuri din import, potrivit raportului.

Piraeus Bank deţine în România Piraeus Bank România, Piraeus Leasing, care activează în domeniul serviciilor financiare, şi Piraeus Insurance Reinsurance Broker România, companie specializată în activităţile de intermediere şi brokeraj în asigurări şi reasigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici