Plata cu cardul la POS. Cerere către bănci să ridice pragul plăţilor contactless la 500 de lei. Risc de contagiune cu coronavirus

  • Introducerea codului PIN la plăţile contactless poate creşte contaminarea cu coronavirus, prin contactul oamenilor cu terminalul POS
  • Iniţiativă a deputatului USR Adrian Prisnel de a creşte pragul pentru plăţile contactless de la 100 lei la 500 de lei. Cererea a fost trimisă Asocaţiei Române a Băncilor
  • România intră de luni, 16 martie, în stare de urgenţă, preşedintele Iohannis va emite un decret în acest sens
1120 afișări
Imaginea articolului Plata cu cardul la POS. Cerere către bănci să ridice pragul plăţilor contactless la 500 de lei. Risc de contagiune cu coronavirus

Plata cu cardul la POS. Imagine FOTO: Profimedia

Deputatul USR Adrian Prisnel a transmis Asociaţiei Române a Băncilor să analizeze posibilitatea creşterii pragului pentru plăţile contactless de la 100 lei la 500 de lei, în perioada stării de urgenţă, pentru a nu mai fi introdus PIN-ul în terminalele POS, în contextul răspândirii coronavirusului.

„Am transmis astăzi (luni - n.r.) Asociaţiei Române a Băncilor sugestia de a analiza împreună cu membrii săi dacă este oportun ca pentru plăţile contactless să se ridice pragul pentru care este necesară introducerea codului PIN de la 100 lei la 500 lei, pe perioada stării de urgenţă. În opinia mea riscul de contagiune datorat folosirii terminalelor POS este în acest moment un cost social mult mai mare decât cel de fraudă a tranzacţiilor, mai ales că ne putem proteja destul de uşor asupra acestui risc cu coperţi anti NFC/RFID” a scris Adrian Claudiu Prisnel, luni, pe Facebook.

El a adăugat că o astfel de măsură ar împiedica răspândirea coronavirusului.

„Răspândirea COVID 19 poate fi minimalizată prin limitarea interacţiunilor interumane şi salut măsurile luate până acum de închidere temporară a şcolilor, de interzicere a adunărilor de peste 100 de persoane, sugestia de a păstra o distanţă de 1-2 metri faţă de cei de lângă noi, şamd. Astfel de interacţiuni sunt şi tranzacţiile comerciale, atât cele în numerar, cât şi cele cu cardul, şi pentru că sunt foarte multe ar trebui să ne gândim cum să le efectuăm în siguranţă şi pentru sănătatea publică”, a completat Prisnel.

Deputatul USR a mai spus că nu a văzut un studiu ştiinţific care să măsoare riscul contagiunii din atingerea bancnotelor.

„Intuitiv tranzacţiile cu numerar par mai riscante din punctul de vedere al contagiunii: nu ştii la cine a fost bancnota pe care o ai în buzunar, în ce teanc de bani a fost plasată de comerciant, ce alte bancnote s-au atins de ea acolo până a ajuns la tine. Nu am văzut un studiu ştiinţific care să măsoare acest risc, nu cred că a fost timp pentru asta, dar personal o să încerc să evit pe cât pot tranzacţiile cu numerar”, a mai subliniat Prisnel.

El precizează că un card „rămâne în posesia ta tot timpul şi e mai greu de contaminat. Avem însă şi aici cu toţii un loc unde ne intersectăm: contactul fizic cu POS ul, atunci când suntem nevoiţi să introducem codul PIN pentru autorizarea tranzacţiei”.

Acesta atrage atenţia că trebuie modificat semnificativ comportamentul de consum, şi anume în loc să mergem la două, trei sau patru magazine pe zi să reducem numărul acestora şi să facem cumpărături la unul singur pentru 2-3 zile.

„Despre tranzacţiile cu cardul ştim că în decembrie au fost 215 milioane, ştim că sunt 230.000 de POS-uri şi că tranzacţia medie este de aproximativ 120 de lei. Probabil un procent mare de tranzacţii este sub 100 de lei, dar şi 20-30% din 200 de milioane este un număr mare de interacţiuni cu potenţial risc de contagiune. De asemenea trebuie să ne aşteptăm la modificarea semnificativă a comportamentului de consum. Nu vom mai merge la magazin de două, trei-patru ori pe zi în funcţie de nevoia imediată: gumă, suc, ţigări şi pâine şi vom planifica nevoile şi achiziţiile pentru două trei zile ceea ce va ridica multe tranzacţii peste nivelul de o sută de lei”, arată deputatul USR.

Acesta adaugă că acum e momentul ca băncile să arate ce nivel de responsabilitate socială au.

„Vom avea mai puţine tranzacţii dar mai mari şi ar fi excelent dacă nu ar mai trebui să introducem fizic codul PIN pentru a le opera. Cred că acum este o oportunitate pentru băncile din România să arate un nivel de responsabilitate socială care să schimbe percepţia întipărită în mentalul populaţiei după criza financiară anterioară. Ar trebui să zbârnâie call centerele lor să explice comercianţilor cum să facă tranzacţiile mai sigure pentru sănătatea noastră, a tuturor, şi să vină cu propuneri către ei care să încurajeze plăţile cu cardul în defavoarea celor în numerar”,a conchis Prisnel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici