Polonia va majora temporar TVA la 23%, din 2011

Polonia va majora din 2011 taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu un punct procentual, la 23%, pe o perioadă de trei ani, şi va reduce cheltuielile, dar nu va lua măsuri radicale pentru a ţine sub control finanţele publice, a declarat vineri premierul Donald Tusk, citat de Reuters.

414 afișări
Imaginea articolului Polonia va majora temporar TVA la 23%, din 2011

Polonia va majora temporar TVA la 23%, din 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile poloneze au prezentat un program economic pe termen lung potrivit căruia guvernul va amâna cu un an reducerea deficitului bugetar sub plafonul de 3% acceptat în Uniunea Europeană, până în 2013.

În schimb, necesarul de împrumut va scădea ca urmare a vânzării unor active de stat în valoare de 18 miliarde de dolari.

"Am decis că avem nevoie de timp, dar Polonia nu are nevoie de măsuri radicale. Din fericire, nu avem nevoie de măsuri de tipul celor din Ungaria şi Grecia, dar acţionăm pentru a consolida finanţele publice", a declarat Tusk după şedinţa de guvern în care a fost discutat programul.

Polonia este singurul stat din UE care a înregistrat creştere economică în 2009, dar investitorii sunt îngrijoraţi că guvernul Tusk se bazează prea mult pe creşterea economică pentru reducerea deficitului şi nu vrea să ia măsuri care să supere alegătorii, având în vedere că anul viitor va fi unul electoral.

Programul de finanţare include vânzarea unor participaţii la companii de stat precum PKO BP Bank şi asigurătorul PZU, în intervalul 2010-2013, pentru a obţine 55 miliarde zloţi (17,94 miliarde dolari).

Astfel, necesarul de împrumuturi va scădea anul viitor la 57,5 miliarde zloţi (circa 18 miliarde dolari), de la 82,4 miliarde zloţi în 2010.

Planul prevede economii de 2,8 miliarde zloţi în 2011 şi 5,7 miliarde zloţi în 2012, precum şi majorarea, pe o perioadă de trei ani, a TVA cu un punct procentual.

Zlotul şi obligaţiunile poloneze nu au reacţionat imediat după prezentarea raportului, dar analiştii au avut o reacţie reticentă.

"Toate bune şi frumoase, dar raportul pierde din vedere esenţialul. Nu se va face nimic esenţial pentru consolidarea bugetului", a declarat Peter Attard Montalto, analist la grupul Nomura, în Londra.

Deficitul bugetar al Poloniei aproape s-a dublat în 2009, la 7,1% din PIB din cauza încetinirii creşterii economice, şi ar putea atinge 6,9% din PIB în acest an, în pofida estimărilor privind un avans economic de 3%.

Lewiatan, cea mai mare asociaţie de business din Polonia, şi un membru al consiliului de politică monetară al băncii centrale, consideră că accelerarea inflaţiei din cauza creşterii TVA poate duce la majorarea dobânzilor.

"Consolidarea finanţelor prin mărirea TVA arată că nu există voinţa de aplicare a reformelor necesare", a declarat şeful Lewiatan, Henryka Bochniarz.

Adam Glapinski, membru în conducerea băncii centrale, a declarat la rândul său că majorarea TVA va obliga instituţia să crească dobânzile.

Principalele partide de opoziţie, Lege şi Justiţie şi Alianţa Stângii Democrate, arată că majorarea TVA va afecta cel mai mult populaţia săracă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici