Ponta: Bugetul pe 2013, construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziţie

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la întâlnirea cu parlamentarii USL, cărora le-a cerut sprijinul pentru dezbaterea şi votul proiectului de buget pe 2013, că acesta a fost construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziţie şi care au adus victoria USL în alegeri.

638 afișări
Imaginea articolului Ponta: Bugetul pe 2013, construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziţie

Ponta: Bugetul pe 2013, construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziţie (Imagine: Shutterstock)

"Efortul bugetar e unul considerabil. Am considerat că a fost prioritatea zero să ne ţinem de cuvânt pe aceste teme: vor fi alocări necesare atât pentru revenirea la salariile din 2010, cât şi pentru indexarea pensiilor", a spus Ponta.

El a arătat că sumele pentru investiţii în 2013 sunt la fel, chiar mai mari şi că peste un miliard de Euro figurează în plus pentru cofinanţarea programelor europene.

"Sunt datorii istorce pe care, ca USL, trebuie să le plătim: 3,5 miliarde de lei pentru plata datoriilor din sănătate. Nu e un favor pentru Nicolăescu, e o datorie a noastră, o obligaţie de a debloca ceva ce mergea foarte prost de mulţi ani în sănătate", a spus Ponta.

El a mai arătat că în relaţia cu partenerii financiari internaţionali, România nu e obligată să facă nimic, putând spune chiar că nu mai are un acord, dar a subliniat faptul că opţiunea e de a da un semnal de stabilitate, în condiţiile existenţei unui acord.

"Nu ne obligă nimeni. Putem spune că nu mai avem acord. Putem să nu respectăm nimic din ce ne-am propus. Suntem membri ai Tratatului de guvernanţă fiscală care ne obligă să avem o limită a deficitului. E prima dată din 2007 când suntem sub 3% deficit, ceea ce înseamnă că următoarelor Guverne le lăsăm mai puţin de restituit. Opţiunea e de a încerca, având acord cu instituţiile internaţionale, să dăm un semnal de stabilitate, să ne finanţăm foarte ieftin", a spus Ponta.

El a mai spus că în 2013 România are de refinanţat o datorie scadentă de 14 miliarde de Euro şi de finanţat un deficit de 3 miliarde de Euro, în condiţiile în care un procent de 80% din deficit va fi îndreptat către confinanţarea programelor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici