Ponta: Huawei nu face nimic pentru STS şi furnizează demult echipamente. Băsescu atacă investitori

Ideea că Huawei ar face ceva pentru STS este lipsită de adevăr şi nici nu există motive de îngrijorare legate de memorandumul semnat, deoarece firma chineză lucrează cu SUA şi Europa şi furnizează de mulţi ani echipamente pentru mari companii româneşti, a declarat premierul Victor Ponta.

738 afișări
Imaginea articolului Ponta: Huawei nu face nimic pentru STS şi furnizează demult echipamente. Băsescu atacă investitori

Ponta: Huawei nu face nimic pentru STS şi furnizează demult echipamente, Băsescu atacă investitori (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Pot să vă precizez că ideea că Huawei o să vină să facă nu ştiu ce pentru STS este cel puţin – cum pot să mă exprim diplomatic – este un neadevăr. Din câte ştiu, şi este public, compania Huawei furnizează de ani de zile pentru marile companii de comunicaţii de pe piaţa României echipamente, dar nu doar de pe piaţa României, ci de pe piaţa Uniunii Europene", a spus Ponta.

Solicitat să explice înţelegerea convenită cu Huawei din perspectiva îngrijorărilor pe care alte state membre NATO le-au exprimat, şeful Guvernului a susţinut că nu există astfel de îngrijorări.

"Nu există aşa ceva. Ştiţi foarte bine că şi Statele Unite ale Americii, şi Europa lucrează în foarte multe sisteme cu compania Huawei. E o prostie ce a spus domnul preşedinte, ca să vă spun direct aşa, că nu mă înţelegeaţi când eram prea diplomat", a completat Ponta.

El a asigurat că vor exista licitaţii organizate conform legislaţiei europene şi l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că periclitează mediul investiţional prin declaraţii iresponsabile la adresa unor companii, precum KazMunaiGaz, Dacia Renault şi Huawei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a înţeles, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineză Huawei, de ce premierul Ponta vrea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea sa, acuzându-l că a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a solicitat, miercuri, de la ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, şi a primit memorandumul semnat de Guvern, anul trecut, cu firma Huawei din China.

"Din lecturarea memorandumului am înţeles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză", a declarat Băsescu.

Preşedintele a spus că îl notifică public pe premier că indiferent ce vot se va da în Parlament, îi este greu să creadă că o astfel de lege va trece de Curtea Constituţională, ştiind atribuţiile legale ale STS, şi a arătat că securitatea naţională "nu se dă pe mâna unor firme de IT străine, indiferent cât de prietene am fi cu o ţără sau alta".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici