Ponta: Ideea de competiţie e ideală la producători gaze. La unul-decizia e la Viena, la altul-la DNA

Ideea de competiţie şi piaţă liberă este una "ideală" pe piaţa gazelor din România, deoarece sunt doar doi producători şi deciziile în cazul unuia se iau la Viena, iar în cazul celuilalt, la DNA, a afirmat, marţi, premierul Victor Ponta, la prezentarea activităţii pe 2013 a Consiliului Concurenţei.

188 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ideea de competiţie e ideală la producători gaze. La unul-decizia e la Viena, la altul-la DNA

Ponta: Ideea de competiţie e ideală la producători gaze. La unul-decizia e la Viena, la altul-la DNA (Imagine: Shutterstock)

"România a avut curajul de a porni ceea ce înseamnă o adevărată reformă structurală în domeniul energiei. Evident că pericolele sunt foarte mari, pentru că, pe de-o parte, o piaţă liberă a energiei, iată, cum a fost cazul energiei electrice, a dus la o scădere a preţurilor şi la servicii de mai bună calitate, dar şi cu implicaţii negative, iar o altă piaţă, pe care în aceste zile încercăm să o facem cât mai liberă, piaţa gazelor, ne arată că nu întotdeauna ceea ce urmărim şi atingem ca şi scop. Este ideală ideea unei competiţii şi a unei pieţe libere, dar, de exemplu, la gaze avem doar doi producători - e greu să păstrezi, de fapt, un echilibru când ai doar doi jucători - la unul din aceşti jucători deciziile se iau la Viena, la celălalt cred că se iau la DNA", a spus Ponta.

El a arătat că este interesat ca reforma din domeniul energiei să nu afecteze marii consumatori, pentru că s-ar înregistra repercusiuni negative în domeniile social şi bugetar şi, de asemenea, ar scădea competitivitatea externă a României.

"Ceea ce mă interesează pe mine şi interesează societatea românească este ca, în condiţii de competiţie şi concurenţă corectă, beneficiarul indirect, şi anume marii consumatori de energie, cei care creează locuri de muncă, cei care plătesc taxe şi impozite, cei care asigură competitivitatea României în zona de export în special, dar şi pe piaţa internă, să supravieţuiască acestei reforme pe care o facem. Altfel, s-ar putea să ajungem, cum s-a mai întâmplat în România, în situaţia în care operaţia a reuşit şi pacientul a murit", a spus Ponta.

Întrebat ulterior de presă la ce companie se referă atunci când afirmă că deciziile sunt luate la DNA, Ponta a explicat că este vorba de Romgaz, companie ai cărei toţi foşti conducători au dosare, motiv pentru actuala conducere este mai reţinută în a lua decizii.

"Cei de la Romgaz, foştii conducători, au toţi dosare şi, atunci, actuala conducere spune: «Domne', noi tot ceea ce facem, facem...»".

Cei mai mari producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom (SNP), care împreună acoperă peste 98% din producţia internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici