Ponta: Relaţiile între Germania şi România nu pot fi stricate de oameni politici ca mine

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la un eveniment de marcare a 10 de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, că regretă declaraţiile sale din timpul suspendării preşedintelui referitoare la cancelarul Angela Merkel, dar că relaţiile României cu Germania nu pot fi stricate nici chiar de el.

1727 afișări
Imaginea articolului Ponta: Relaţiile între Germania şi România nu pot fi stricate de oameni politici ca mine

Ponta: Relaţiile între Germania şi România nu pot fi stricate de oameni politici ca mine (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax foto)

În cadrul ceremoniei Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, premierul Ponta a ţinut în mod special să îşi exprime regretul pentru declaraţiile la adresa cancelarului Merkel.

"Deşi există, sigur, şi în România şi în lume, oameni politici perfecţi, care nu fac greşeli, eu nu sunt unul dintre ei. Atâta timp, însă, cât pot să realizez că am greşit, înseamnă că mai e o speranţă. În bătăliile politice din România, de multe ori ne batem şi cu cine nu trebuie. Cred că este locul potrivit în care să spun că la un moment dat - acum mi se pare foarte mult timp în urmă, deşi sunt doar două luni, cred - am spus că nu doamna cancelar Merkel votează în România. În mod sigur, nu a fost deloc cea mai inspirată frază a mea din politică şi am regretat-o imediat", a afirmat Ponta.

El a adăugat că, dincolo de bătăliile politice interne, crede cu tărie că Germania, prin rolul pe care îl are în Europa şi prin tot cea ce a făcut în aceşti ani pentru România, are în mod sigur dreptul de a-şi spune părerea, de a atrage atenţia şi de a ridica întrebări legitime.

"Nu înseamnă că întotodeauna ştim noi să răspundem la aceste întrebări. Prin prezenţa aici, vreau să spun încă o dată că relaţiile între Germania şi România nu pot fi stricate nici de oameni politici ca mine, nici de bătălii politice interne", a conchis premierul Ponta.

Ponta a arătat că a aflat de la investitorii germani că în România "doi plus doi nu fac întotdeauna patru" şi obligaţia autorităţilor este să încerce cât mai mult ca doi plus doi să facă patru şi să spere că rezultatul înseamnă şi cvorum.

Premierul a recunoscut că România mai are mult de făcut pentru investitori şi a dat ca exemplu introducerea unui sistem de reducere a contribuţiilor sociale, o mai bună funcţionare a justiţiei, respectiv a tribunalelor comerciale, eliminarea birocraţiei şi corupţiei şi asigurarea unor licitaţii publice cât mai corecte.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 9 iulie, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

În ziua următoare, Victor Ponta a declarat că regretă modul în care a comentat declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situaţia politică din România, în care a arătat că nu aceasta votează la referendum, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părţile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici