Popa: Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest, întrebarea este dacă ne putem permite

Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest în rata inflaţiei, chiar dacă aceste produse deţin o cotă importantă în coşul de consum, iar măsura nu pare sustenabilă din punct de vedere fiscal, cel puţin pe termen scurt, consideră viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

222 afișări
Imaginea articolului Popa: Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest, întrebarea este dacă ne putem permite

Popa: Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest, întrebarea este dacă ne putem permite (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Există întrebarea dacă reducerea TVA la alimente s-ar transpune într-o reducere de preţ, sau producătorii îşi vor mări rata de profit. Personal nu ştiu să răspund. Oricum, prin reducerea TVA la alimente impactul ar fi modest", a arătat Popa.

În opinia viceguvernatorului BNR, întrebarea corectă este dacă un astfel de TVA redus este fezabil din punct de vedere fiscal, având în vedere ţintele fiscale pe care România şi le-a asumat faţă de FMI şi UE.

"Întrebarea este dacă ne putem permite reducerea cotei, cel puţin pe termen scurt", a mai spus Popa.

În 19 octombrie 2010, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la sesiunea de vot final, cu unanimitate, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. Proiectul a fost trimis ulterior spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.

Pe 2 noiembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că retrimite Parlamentului legea. Preşedintele declara la acel moment că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.

În 5 aprilie 2011, membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au adoptat cererea de reexaminare venită din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici