Populaţia continuă să economisească în lei şi valută. Firmele preferă moneda naţională

Populaţia continuă să economisească, majorând în aprilie soldul depozitelor atât în lei, cât şi în valută, dar companiile reacţionează la tendinţa de apreciere a monedei naţionale şi îşi mută plasamanetele din valută în lei, potrivit datelor publicate miercurti de BNR.

514 afișări
Imaginea articolului Populaţia continuă să economisească în lei şi valută. Firmele preferă moneda naţională

Populaţia continuă să economisească în lei şi valută. Firmele preferă moneda naţională (Imagine: Shutterstock)

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,3%, până la 65,84 miliarde lei, nivel cu 4,2% peste soldul din aprilie 2010 (-3,8% în termeni reali).

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 0,2%, la 44,75 miliarde lei. Comparativ cu luna similară de anul trecut, depozitele în lei ale companiilor erau mai mari cu 3,6% (-4,3% în termeni reali).

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au diminuat cu 1%, până la nivelul de 60,46 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută au scăzut cu 0,1%, până la 14,83 miliarde euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au scăzut cu 0,7 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 0,6 la sută).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 2,5% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 3,8%).

Depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei s-au diminuat cu 5,8% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au redus cu 4,6%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici