Portugalia: Pieţele revin puternic joi, în aşteptarea unei înţelegeri între liderii politici

Bursa din Portugalia a revenit puternic joi, iar costurile de finanţare ale statului au scăzut, datorită speranţelor că liderii politici de la Lisabona pot depăşi tensiunile din ultimele zile, declanşate luni de demisia ministrului Finnaţelor.

139 afișări
Imaginea articolului Portugalia: Pieţele revin puternic joi, în aşteptarea unei înţelegeri între liderii politici

Portugalia: Pieţele revin puternic joi, în aşteptarea unei înţelegeri între liderii politici

Indicele PSI 20 al bursei de la Lisabona a urcat joi dimineaţă cu 3,5%, după o cădere puternică, de 5%, în şedinţa de miercuri.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale portugheze cu maturitatea la 10 ani a coborât spre 7%, după ce a atins miercuri seară pragul alarmant de 7,5%, potrivit The Guardian.

Criza politică a început luni seară, cu demisia ministrului de Finanţe Vitor Gaspar, aparent nemulţumit de rezultatele acordului încheiat în 2011 cu UE şi FMI, prin care Portugalia s-a angajat la măsuri de austeritate şi reforme structurale în schimbul unui program de finanţare externă de 78 miliarde euro derulat până în 2014. Statul ar trebui să revină anul viitor pe pieţe.

Marţi a urmat demisia ministrului Afacerilor Externe Paulo Portas, liderul partidului CDS, una dintre cele două formaţiuni ale coaliţiei care susţine în Parlament guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho.

Deşi miercuri dimineaţă circulau zvonuri că încă doi miniştri şi-au pregătit demisiile, CDS a precizat că niciun alt membru al executivului nu intenţionează să se retragă.

Miercuri seară, CDS a promis să contribuie la menţinerea coaliţiei de guvernare. Totodată, o întâlnire care a avut loc miercuri seară între Coelho şi Portas pare să fi avut rezultate foarte bune, iar cei doi vor discuta din nou joi pentru a ajunge la o înţelegere şi a pune capăt crizei politice.

Principalul risc pentru Portugalia ar fi fost menţinerea costurilor de finanţare la un nivel care ar fi împiedicat revenirea pe pieţe anul viitor şi ar fi impus încheierea unui nou acord de finanţare externă.

Stingerea rapidă a crizei a fost salutată de investitori pe pieţele europene, care au deschis joi în urcare. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra afişează un avans de 0,9%, DAX - Frankfurt a crescut cu 0,9%, CAC 40 - Paris a urcat cu 1,15%, IBEX - Madrid a câştigat 0,5%, iar FTSE MIB - Milano a avansat cu 0,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici