Portugalia poate fi următoarea victimă a extinderii problemelor financiare din Grecia în zona euro

Problemele datoriilor statului care afectează Grecia s-ar putea extinde şi în alte state din zona euro, iar Portugalia ar putea fi următoarea victimă, a afirmat, luni, vicepremierul elen Theodoros Pangalos, potivit presei portugheze.

30 afișări
Imaginea articolului Portugalia poate fi următoarea victimă a extinderii problemelor financiare din Grecia în zona euro

Portugalia poate fi următoarea victimă a extinderii problemelor financiare din Grecia în zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pangalos, care a acuzat anterior Germania că nu a acordat despăgubiri adecvate pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat că abordarea liderilor germani faţă de situaţia Greciei a fost una "rasială", bazată pe ideea că grecii nu muncesc suficient.

Într-un interviu acordat publicaţiei Jornal de Negocios, oficialul elen a cerut Portugaliei să nu rămână indiferentă în privinţa unui ajutor european pentru ţările membre confruntate cu dificultăţi.

"Voi sunteţi următoarea victimă. Sper să nu se întâmple, să învingă solidaritatea şi să găsim o rezolvare a situaţiei creşterii costurilor de finanţare. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, următoarea victimă va fi probabil Portugalia", a spus el.

Întrebat dacă se va extinde criza în alte state din zona euro, Pangalos a răspuns: "Da".

Creşterile economice reduse ale ultimilor ani, competitivitatea scăzută şi deficitul bugetar de 9,4% din PIB în 2009 situează Portugalia în centrul atenţiei pieţelor financiare îngrijorate de posibilitatea ca state din zona euro să intre în incapacitate de plată.

Costurile la care se împrumută Portugalia sunt, însă, de trei ori mai mici decât cele ale Greciei, iar gradul de îndatorare al ţării este proiectat pentru 2010 la 86% din PIB, sub cel al statului elen de 120%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici