Povestea decăderii Oltchim, spusă de fostul său director Constantin Roibu, care a câştigat 500.000 de euro numai din salarii

Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim trebuie să se încheie joi, fie că Guvernul condus de Victor Ponta vrea sau nu. Gândul a descris cum guvernele Tăriceanu, Boc şi Ponta au contribuit la transformarea Oltchim într-o gaură neagră a economiei româneşti, prin decizii discutabile sau prin ignorarea problemei.

1325 afișări
Imaginea articolului Povestea decăderii Oltchim, spusă de fostul său director Constantin Roibu, care a câştigat 500.000 de euro numai din salarii

Constantin Roibu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Ajuns în al doisprezecelea ceas, Guvernul trebuie să privatizeze Oltchim sau să declanşeze procedura lichidării, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), riscând chiar redeschiderea dosarului deschis de Comisia Europeană, în care România a fost cercetată pentru acordare ilegală de ajutoare de stat, la Oltchim. Astăzi, fostul director de la Oltchim, Constantin Roibu, a povestit pentru gândul cum s-a ajuns la acest declin şi cum putea guvernul condus de Victor Ponta să iasă din clinciul unei privatizări "atipice", cum singur o descriu oficialii de la Palatul Victoria.

Cine este Roibu

Constantin Roibu a condus Oltchim timp de 21 de ani, indiferent de partidele şi alianţele politice care s-au perindat pe la guvernare. "Domnul Constantin Roibu este un faraon bugetar, care a rezistat de-a lungul anilor. Numai dânsul ştie secretul longevităţii sale şi cei care l-au susţinut", declara Remus Vulpescu, şeful OPSPI, pentru gândul. Roibu şi-a dat demisia, alături de întreaga conducere de la Oltchim, la solicitarea reprezentanţilor Guvernului, care au acuzat managementul defectuos al combinatului.

Constantin Roibu a câştigat sume importante de bani cât a condus combinatul Oltchim. Doar din salarii, drepturi de autor şi indemnizaţiile de membru al Consiliilor de Administraţie, Roibu a câştigat aproximativ 500.000 de euro, în perioada 2007-2011. Roibu a câştigat aceşti bani aflându-se la conducerea Oltchim, dar şi în Consiliile de Administraţie ale Protectchim (desprinsă în 2003 din Oltchim, se ocupă cu instalaţii şi construcţii), Designro (fosta secţie de proiectare a Oltchim, separată ca firmă) şi Oltchim Gmbh (reprezentanţa Oltchim din Germania, de la Frankfurt).

"În momentul în care nu reuşeşti să faci ce ţi-ai propus, dai vina pe alţii. Situaţia de la Oltchim şi faptul că a intrat în cădere liberă sunt cunoscute din 2007, când a avut loc diminuarea capitalului social şi transformarea capitalurilor proprii, care erau pozitive înainte de conversie, în capitaluri negative (n.r: guvernul Tăriceanu a operat o majorare de capital, prin conversia unei creanţe a AVAS la Oltchim). În imposibilitatea de a te finanţa şi de a-ţi putea continua activitatea, acesta a fost rezultatul. Rezultat pe care noi l-am anunţat în fiecare şedinţă a AGA, în fiecare Consiliu de Administraţie", a explicat pentru gândul Constantin Roibu.

"Dacă strategia prezentată de mine este proastă, de ce se merge în continuare pe aceeaşi strategie, pe integrare cu rafinăria şi cu petrochimia? De ce dau vina pe mine? M-a ajutat cineva să pun în practică această strategie?", mai spune Roibu. Guvernul Ponta intenţionează să privatizeze Oltchim la pachet cu rafinăria şi operaţiunile de petrochimie de la Arpechim, fără care Oltchim nu poate funcţiona, lucru semnalat de conducerea şi sindicatele de la Oltchim.

Roibu: Guvernul Ponta avea soluţia privatizării Oltchim de la Guvernul Ungureanu

Principala cheie a privatizării Oltchim a fost conversia creanţei pe care AVAS o deţine la combinat, în acţiuni. Este vorba despre o datorie care se ridică la 250 de milioane de euro, cu tot cu dobânzi şi penalităţi, pe care Oltchim o are către AVAS. În acest fel, printr-o majorare de capital, statul român ar ajunge să deţină peste 95% din acţiunile companiei. Soluţia a fost agreată atât de guvernul Boc, cât şi de cel condus de Ponta, însă niciunul nu a reuşit să o ducă la capăt, deşi Comisia Europeană a dat aviz pozitiv măsurii. Astfel, guvernul Ponta a ajuns în situaţia neatractivă pentru investitori, de a vinde o companie cu datorii de peste 700 de milioane de euro, dintre care 250 de milioane sunt chiar către statul român.

"Guvernele care au fost până acum au avut o reţinere să facă conversia, pentru că au aşteptat permisiunea de la Comisia Europeană. Eu am solicitat să nu mai stăm după aprobare şi să dăm drumul la conversie, după care să luăm şi aprobarea. Nu am fi ajuns în această situaţie. De ce nu s-a făcut conversia când a venit noua conducere a Guvernului? (n.r: aprobarea de la CE a fost dată în 2011). Justificările pe care le aduce Remus Vulpescu sunt total nefondate", susţine Constantin Roibu, în interviul acordat gândul.

Citeşte mai multe despre povestea decăderii Oltchim pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici