Premierul Ponta şi preşedintele Iohannis bat la uşa marilor puteri. Din păcate, americanii şi francezii şi-au redus într-un an investiţiile în România cu 1,5 miliarde de euro

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis bat în aceste zile lumea în lung şi în lat – primul mergând în America în căutare de investitori, cel de-al doilea la Paris încercând să repare relaţia cu Franţa stricată în vremea lui Traian Băsescu.

822 afișări
Imaginea articolului Premierul Ponta şi preşedintele Iohannis bat la uşa marilor puteri. Din păcate, americanii şi francezii şi-au redus într-un an investiţiile în România cu 1,5 miliarde de euro

Premierul Ponta şi preşedintele Iohannis bat la uşa marilor puteri. Din păcate, americanii şi francezii şi-au redus într-un an investiţiile în România cu 1,5 miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

Premierul Victor Ponta a plecat aseară în Statele Unite ale Americii cu scopul declarat de a găsi investitori, în vreme ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat ieri în vizită în Franţa, aceste două ţări fiind de importanţă majoră pentru România, dar care, într-un singur an, 2013, şi-au redus investiţiile în economia locală, împreună, cu 1,5 miliarde de euro.

În 2013, ultimele date disponibile la BNR, investiţiile americane în România s-au redus cu 800 de milioane de euro, iar cele franceze cu 700 de milioane de euro. Cu ambele state România are încheiate „parteneriate stra­tegice“, însă ele, din punct de vedere economic, au contat prea puţin. SUA nu au de trei ani un ambasador la Bucureşti, americanii sunt abia pe locul al 13 în topul investitorilor străini, cu un stoc al investiţiilor de doar un miliard de euro.

În privinţa Franţei, relaţiile politice sunt la cel mai jos nivel din istorie, principala dispută repre­zentând-o romii români rezidenţi în această ţară.

„O să merg la Washington pentru a avea întâlniri şi cu secretarul de stat al comerţului şi cu alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic România-Statele Unite ale Americii. La relaţii excelente politice şi militare trebuie să avem relaţii mai bune şi economice“, a spus ieri Ponta, citat de Mediafax. Ponta spune că este nevoie de îndepărtarea oricăror bariere pentru marii investitori americani astfel încât Parteneriatul strategic să fie eficient şi din punct de vedere economic, nu doar politic şi militar.

La rândul său, Iohannis susţine: „Avem relaţii româno-franceze care depăşesc cadrul unui parterne­riat simplu, chiar al unui parteneriat strategic“.

Ce afaceri au americanii pe piaţa locală

În urmă cu o lună, emisarul american Victoria Nuland a venit la Bucureşti să-l cunoască, după cum a afirmat, pe preşedintele Klaus Iohannis şi a susţinut că există interes pentru România din partea companiilor americane. Însă, în cuida faptului că există o prezenţă militară americană aici, iar realizarea scutului antirachetă este în grafic, relaţiile economice româno-americane stagnează.

Citeşte analiza integrală despre reducerea investiţiilor francezilor şi americanilor pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici