Premierul spaniol: Franţa a ameninţat că renunţă la euro pentru a salva Grecia

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ameninţat că Franţa va renunţa la euro pentru a forţa Germania să accepte salvarea Greciei, a declarat premierul spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, potrivit publicaţiei El Pais.

64 afișări
Imaginea articolului Premierul spaniol: Franţa a ameninţat că renunţă la euro pentru a salva Grecia

Premierul spaniol: Franţa a ameninţat că renunţă la euro pentru a salva Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zapatero a făcut aceste afirmaţii la o întâlnire cu principalii reprezentanţi ai formaţiunii sale politice, Partidul Socialist al Muncii, menţionează El Pais. Publicaţia este apropiată Guvernului spaniol, notează AFP.

"Sarkozy a subliniat angajamentul tuturor pentru a ajuta Grecia, fiecare după propriile posibilităţi, Franţa reevaluând situaţia ei în raport cu euro", a spus Zapatero.

Şefii de state şi de Guverne din zona euro şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles pentru a pune la punct un mecanism de sprijin pentru Grecia, care presupune acordarea unor împrumuturi de 110 miliarde de euro pe o perioadă de trei ani.

Decizia salvării statului elen de la intrarea în incapacitate de plată s-a lovit, însă, de reticenţa Germaniei.

"Sarkozy a bătut cu pumnul în masă şi a ameninţat că renunţă la euro, ceea ce a forţat mâna cancelarului german, Angela Merkel. Franţa, Italia şi Spania au făcut front comun în faţa Germaniei, ameninţând că vor rupe tradiţionala axă franco-germană", a adăugat premierul spaniol.

Spania este unul dintre statele din zona euro confruntate cu deteriorarea situaţiei finanţelor publice. Zapatero a anunţat, miercuri, măsuri de austritate suplimentare şi nepopulare, la presiunea pieţelor şi partenerilor europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici