Preşedintele Băncii Mondiale se va retrage din funcţie la sfârşitul lui iunie

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, intenţionează să se retragă din funcţie la la încheierea mandatului său, la sfârşitul lunii iunie, iar anunţul provoacă deja întrebarea dacă Statele Unite vor insista să păstreze postul care în mod tradiţional revine unui american.

124 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băncii Mondiale se va retrage din funcţie la sfârşitul lui iunie

Preşedintele Băncii Mondiale se va retrage din funcţie la sfârşitul lui iunie (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Este timpul să merg mai departe, să urmez o nouă direcţie", a afirmat Zoellick într-un comunicat.

În ultimele câteva luni au circulat speculaţii privind succesorul lui Zoellick, printre posibilii candidaţi fiind menţionaţi secretarul de stat Hillary Clinton şi un fost consilier de la Casa Albă, Larry Summers.

Zoellick, de orientare republicană, ar fi un posibil candidat puternic la un post important în administraţia Statelor Unite, în eventualitatea în care candidatul Partidului Republican va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Postul de preşedinte al Băncii Mondiale a revenit Statelor Unite de la crearea instituţiei, în 1945, în virtutea unui acord prin care funcţia de director general al FMI este ocupată de un european.

Zoellick, fost reprezentant american pentru Comerţ Exterior şi adjunct al secretarului de Stat, a preluat conducerea Băncii Mondiale în 2007, de la Paul Wolfowitz, care a demisionat în urma unui scandal legat de relaţia sa cu o angajată a instituţiei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici