Preşedintele băncii Vaticanului, anchetat într-un caz de spălare de bani

Procurorii italieni îl anchetează pe preşedintele băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, suspectat de nerespectarea legislaţiei contra spălării de bani, iar autorităţile au pus sechestru pe fonduri de 23 de milioane de euro aparţinând instituţiei de credit, potrivit agenţiei Ansa.

23 afișări
Imaginea articolului Preşedintele băncii Vaticanului, anchetat într-un caz de spălare de bani

Procurorii italieni îl anchetează pe preşedintele băncii Vaticanului într-un caz de spălare de bani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un alt director al băncii Vaticanului (Institutul de Opere Religioase - IOR) face obiectul unei anchete similare în cadrul aceleiaşi afaceri, a indicat Ansa, citând surse judiciare.

Cei doi bancheri sunt suspectaţi că nu au respectat o normă dintr-o lege italiană din 2007, prin care se încearcă prevenirea spălării de bani. Norma prevede ca obligatorie menţionarea mandatarului tuturor operaţiunilor financiare, scopul şi natura acestora.

Poliţia financiară a pus, totodată, sechestru preventiv pe fonduri de 23 de milioane de euro depozitate de banca Vaticanului la altă instituţie de credit.

Publicaţia Repubblica titra, în luna iunie, că banca este suspectată de implicare în operaţiuni de spălare de bani şi că autorităţile au deschis o anchetă în acest caz.

Justiţia italiană a descoperit că IOR administra conturile unor instituţii italiene fără să nominalizeze titularul, identificat doar prin sigla IOR. Printr-unul din aceste conturi au circulat 180 de milioane de euro timp de doi ani, notează Repubblica.

"Ipoteza anchetatorilor este că mai mulţi subiecţi cu reşedinţa fiscală în Italia utilizează IOR ca paravan pentru ascunderea unor delicte, precum frauda sau evaziunea fiscală", precizează publicaţia.

Tedeschi a primit fucţia de preşedinte al băncii Vaticanului în urmă cu un an. IOR gestionează conturile ordinelor religioase şi ale asiciaţiilor catolice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici