Preşedintele Bank of Cyprus demisionează, din cauza acordului Ciprului cu zona euro

Preşedintele Bank of Cyprus, Andreas Artemis, a demisionat marţi de la conducerea celei mai mari instituţii de credit a ţării, în urma acordului dintre Cipru şi zona euro, care prevede restructurarea băncii pe care o conduce şi închiderea Cyprus Popular Bank (Laiki).

973 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Bank of Cyprus demisionează, din cauza acordului Ciprului cu zona euro

Preşedintele Bank of Cyprus demisionează, din cauza acordului Ciprului cu zona euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Artemis şi-a înaintat demisia board-ului director, potrivit agenţiei cipriote CNA.

Cipru a acceptat în noaptea de duminică spre luni condiţii dure de restructurare a sectorului bancar, pentru a primi împrumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din zona euro. Un acord precedent încheiat de oficialii ciprioţi cu zona euro a fost respins de Parlament, care a refuzat săptămâna trecută taxarea depozitelor bancare.

Noua înţelegere prevede ca Laiki, a doua mare bancă a ţării, să fie închisă, iar sumele care depăşesc 100.000 de euro din depozitele bancare să fie transferate într-o bancă de active toxice, unde sunt aşteptate pierderi mari. Depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro, în conformitate cu legislaţia europeană.

Depozitele mai mici de 100.000 de euro de la Laiki vor fi transferate către Bank of Cyprus, care va trece printr-un program de restructurare. Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi îngheţate.

Noul acord nu mai include o taxă directă pe depozite, însă statul va folosi bani din conturile de peste 100.000 de euro pentru a acoperi costurile restructurării.

Autorităţile cipriote nu au stabilit încă nivelul pierderilor pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro, dar ministrul de finanţe cipriot a afirmat, marţi, că acestea s-ar putea ridica până la 40%.

Cyprus Popular Bank este prezentă în România prin intermediul Marfin Bank România, iar Bank of Cyprus operează sub nume propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici