Preşedintele Germaniei vrea elaborarea unei proceduri de insolvenţă pentru ţări

Preşedintele Germaniei, Horst Koehler, fost şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat revistei Focus, că ar trebui elaborat un "mecanism de insolvenţă" pentru ţările care nu mai fac faţă datoriilor de stat.

37 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Germaniei vrea elaborarea unei proceduri de insolvenţă pentru ţări

Preşedintele Germaniei vrea elaborarea unei proceduri de insolvenţă pentru ţări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Koehler a arătat că sunt necesare măsuri care să fie utilizate în cazul statelor cu datorii prea mari, similare procedurilor de insolvenţă aplicate în cazul companiilor.

Oficialul a subliniat că ideea nu se referă la Grecia. Statul elen se confruntă cu probleme serioase în sistemul finanţelor publice, cu un deficit bugetar de peste 12% din PIB şi o datorie publică de 120% din PIB.

"Este posibil să existe ţări care nu vor putea face faţă propriilor datorii. De aceea este timpul să ne gândim la ceea ce până acum era de neconceput. Avem nevoie de o procedură metodică de insolvenţă nu numai pentru companii, ci şi pentru state", a afirmat preşedintele Germaniei.

Koehler, care s-a retras în 2004 din funcţia de director executiv al FMI pentru a prelua preşedinţia Germaniei, a notat că există riscul de "haos" dacă o ţară devine insolventă, fiind astfel nevoie de predictibilitate în această situaţie.

"De aceea avem nevoie de un proces ordonat, pentru ca toată lumea să ştie care sunt regulile", a spus fostul şef al FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici