Preşedintele Parlamentului European: Dificultăţile zonei euro nu trebuie să afecteze procesul de extindere a UE

Dificultăţile din zona euro nu trebuie să afecteze procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, a apreciat, vineri, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

277 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului European: Dificultăţile zonei euro nu trebuie să afecteze procesul de extindere a UE

Preşedintele Parlamentului European: Dificultăţile zonei euro nu trebuie să afecteze procesul de extindere a UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Actualele dificultăţi din zona euro nu trebuie să afecteze, în nici un caz, politica de extindere", a spus Buzek vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Sarajevo.

"Vreau să subliniez că Grecia - deoarece este principalul motiv de nelinişte şi de dezacord în zona euro, din punct de vedere al finanţelor - reprezintă mai puţin de 2 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al economiei din zona euro", a adăugat el.

"Din acest punct de vedere, situaţia nu pune în pericol deciziile legate de extindere. Suntem cu adevărat deschişi (...) Vrem să avem Bosnia-Herţegovina şi toate ţările din Balcanii de Vest în UE, caz cu caz, ţară cu ţară", a spus Buzek.

Statele din Balcani se află în diferite stadii ale procesului de apropiere de Uniunea Europeană. Croaţia, cea mai avansată dintre acestea, va adera la UE în iulie 2013, în timp ce Serbia speră să obţină statutul de candidat în decembrie, iar Muntenegrul vrea să înceapă în curând negocierile de aderare.

Bosnia se află în urma altor ţări din regiune, în principal din cauza blocajului instituţional din cele trei comunităţi.

"Uşa este larg deschisă pentru aderarea voastră, dar voi trebuie să alegeţi dacă doriţi sau nu să deveniţi membri. Nimeni nu vă poate obliga", a spus Buzek, adresându-se liderilor bosniaci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici