Preţul gazelor importate ar putea fi cu 15% mai mare în trimestrul al treilea faţă de ianuarie

Preţul gazelor naturale importate din Federaţia Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul al treilea faţă de începutul anului, reiese din estimările Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

197 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor importate ar putea fi cu 15% mai mare în trimestrul al treilea faţă de ianuarie

Preţul gazelor importate ar putea fi cu 15% mai mare în trimestrul al treilea faţă de ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preţul mediu de import estimat de ANRE pentru trimestrul al treilea este de 460 dolari/1.000 metri cubi, respectiv 43,6 dolari/MWh, pentru lunile iulie, august şi septembrie", se arată într-o evaluarea realizată de instituţie privind costul de achiziţie a gazelor furnizate regim reglementat companiilor, cu excepţia termocentralelor care utlizează gazele pentru producţia de energie termică destinată populaţiei.

Comparativ, în luna ianuarie România importa gaze la preţul de 399 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit datelor ANRE.

Pentru estimareANRE a utilizat o formulă care se bazează pe formulele de calcul al preţului din contractele de import în perioada 2004-2009 existente şi înregistrate la Autoritate.

"Costurile de achiziţie sunt evaluate astfel încât să acopere integral cheltuielile ce vor fi efectuate de furnizorii licenţiaţi pentru achiziţia gazelor naturale, într-o manieră prudentă şi eficientă", se arată în document.

Totodată, pentru trimestrul al treilea, ANRE a luat în calcul un preţ de 45,71 lei/MWh pentru gazele produse în România, valoare nemodificată faţă de anul 2009.

Populaţia nu va fi afectată de majorarea preţului de import al gazelor naturale, întrucât pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, Guvernul a decis să menţină constante tarifele. Consumatorii industrali vor plăti însă, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele naturale consumate.

Cea mai recentă modificare a preţului gazelor naturale a fost operată de ANRE în 1 iulie 2009.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional FMI că va prezenta, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013, în cazul companiilor şi în intervalul 2013-2015 pentru cantităţile livrate populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici