Preţul petrolului a scăzut uşor marţi, dar a rămas aproape de 121 dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut uşor marţi, însă a rămas aproape de 121 de dolari pe baril, la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate, sprijinit de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, dar şi de întârzierea alegerilor din Nigeria.

31 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a scăzut uşor marţi, dar a rămas aproape de 121 dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut uşor marţi, dar a rămas aproape de 121 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul petrolului Brent cu livrare în luna mai a coborât cu 27 de cenţi, la 120,79 dolari pe baril, după ce a închis luni la 121,06 dolari pe baril, cea mai mare referinţă din 1 august 2008.

Cotaţia de referinţă pe piaţa americană a scăzut totodată cu 36 de cenţi, la 108,11 dolari pe baril, de la 108,47 dolari pe baril, cel mai mare nivel din 22 septembrie 2008.

Analiştii susţin că unii investitori au decis să vândă marţi pentru a marca profituri în urma creşterilor din ultima perioadă şi maximelor atinse luni.

Diferenţa ridicată dintre cele două cotaţii este cauzată cel mai probabil de cererea mai ridicată din Europa, dar şi de intensitatea mai mare pe pieţele europene a temerilor privind situaţia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Pe lângă tensiunile din Libia şi alte state unde au loc revolte sociale, preţurile au fost împinse în sus şi de greva unui sindicat petrolier din Gabon, care a întrerupt parţial producţia.

Alegerile din Nigeria reprezintă de asemenea un motiv important de îngrijorare. Alegerile prezidenţiale din statul african au fost amânate cu o săptămână din cauza unor probleme de logistică. Rezultatul scrutinului are şanse să influenşeze semnifiactiv operaţiunile petroliere din Nigeria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici