Preţul petrolului a urcat marţi cu 70 de cenţi, la peste 49 dolari pe baril

Cotaţia petrolului a crescut cu 70 de cenţi în cursul şedinţei de tranzacţionare de marţi, la peste 49 de dolari pe baril, recuperând din pierderea de 7% înregistrată în sesiunea precedentă, transmite Reuters.

6 afișări

Preţul ţiţeiului destinat pieţei din SUA, cu termen de livrare în mai, a crescut cu 70 de cenţi, la 49,11 dolari pe baril, până la ora 4:46 GMT. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, a urcat cu 70 de cenţi, la 50,9 dolari pe baril.

Avertismentul preşedintelui SUA, Barack Obama, că va reduce datoriile constructorilor auto General Motors şi Chrysler prin procesul de faliment, în cazul în care aceştia nu prezintă programe de afaceri viabile, dar şi o serie de măsuri demarate de guverne din Europa pentru susţinerea unor bănci au determinat reticenţa investitorilor din Europa şi SUA.

Bursele de acţiuni asiatice, însă, au consemnat evoluţii pozitive semnificative în contextul în care investitorii s-au arătat optimişti că problemele cele mai dificile ale companiilor au rămas în urmă.

Cotaţia ţiţeiului a crescut cu circa 9,5% de la începutul lunii martie şi se îndreaptă spre cel mai puternic avans din iunie 2008, datorită revenirii burselor de capital şi reducerii producţiei.

Pe de altă parte, preţul ţiţeiului este presat de scăderea cererii, ca urmare a problemelor economice care afectează statele industrializate ale lumii.

Un semn al reducerii cererii vine din Japonia, al treilea mare consumator de energie la nivel mondial, unde importurile de petrol au scăzut în februarie cu 3,3%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Cel mai important indicator al problemelor legate de cerere este aşteptat să apară din SUA, de la Administraţia pentru Informaţie în domeniul Energiei, care ar putea anunţa că stocurile de petrol au crescut săptămâna trecută pentru a patra oară consecutiv, din cauza importurilor mari şi a cererii scăzute din partea rafinăriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici