Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă OPEC nu va reduce producţia

Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă membrii OPEC nu vor conveni reducerea semnificativă a producţiei, la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena, potrivit reprezentanţilor unor fonduri de investiţii, citaţi de Reuters.

485 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă OPEC nu va reduce producţia

Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă OPEC nu va reduce producţia (Imagine: Shutterstock)

Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, au scăzut cu 34% din luna iunie şi au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 dolari pe baril, pe 14 noiembrie. Cotaţiile ar putea coborî în continuare în cazul în care OPEC nu va reduce livrările cu cel puţin 1 milion de barili pe zi, avertizează managerii de fonduri.

Producţia statelor membre OPEC este în prezent de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, iar la nivel mondial se extrag zilnic circa 90 de milioane de barili de petrol.

"Piaţa va pune sub semnul îndoielii credibilitatea OPEC şi influenţa sa pe piaţa mondială a petrolului, dacă nu va reduce producţia", a declarat Daniel Bathe, de la Lupus Alpha Commodity Invest Fund.

Bathe a avertizat că în acest caz cotaţia petrolului Brent at putea scădea la circa 60 de dolari pe baril.

"Comportamentul de turmă şi trecerea la speculaţii de scădere a cotaţiilor vor accelera declinul preţurilor", a adăugat el.

Managerii de fonduri sunt divizaţi în legătură cu posibilitatea ca OPEC să decidă reducerea producţiei de petrol, iar Bathe consideră că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de până la 50%.

Declinul cotaţiilor petrolului, declanşat în vară, a fost determinat de oferta abundentă, rezultată parţial din exploatarea zăcămintelor de şist din Statele Unite dar şi din cauza cererii scăzute, în special în Europa şi Asia.

În consecinţă, unii investitori consideră că o reducere de mică amploare a livrărilor, de aproximativ 500.000 de barili pe zi, ar fi insuficientă pentru calmarea pieţelor.

Doug King, director de investiţii la RCMA Capital, anticipează că preţul petrolului Brent va scădea la circa 70 de dolari pe baril chiar şi în cazul unei reduceri a producţiei OPEC cu 1 milion de barili pe zi.

"Dacă OPEC nu va conveni reducerea livrărilor, preţurile vor scădea în continuare, destul de rapid, posibil la 60 de dolari", a spus King.

La închiderea tranzacţiilor de vineri, cotaţia petrolului WTI, de referinţă la bursa din New York, a atins 76,51 dolari pe baril, iar ţiţeiul Brent uşor peste 80 de dolari pe baril.

"Preţurile petrolului de sub 80 de dolari pe baril exercită presiuni asupra bugetelor unor state mai sărace din OPEC, precum Venezuela", a declarat Nicolas Robin, manager de fonduri la compania Threadneedle.

El a apreciat că o reducere cu cel puţin 1 milion de barili pe zi a preoducţiei de petrol poate urca preţurile peste 85 de dolari pe baril.

Piaţa a fost inundată în ultima perioadă de teorii ale conspiraţiei, în jurul lipsei de reacţie a Arabiei Sauditate.

Thomas Friedman, editorialist la New York Times, a scris despre "un război mondial al petrolului, între Statele Unite şi Arabia Saudită pe de o parte şi Rusia şi Iran pe de altă parte".

Arabia Saudită a permis declinul cotaţiilor ţiţeiului pentru a convinge producători mai mici din OPEC, care de obicei lasă producătorii mai mari să intervină pe piaţă, să participe la reducerea producţiei, consideră Tom Nelson, de la Investec Global Energy Fund.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici