Preţul petrolului urcă cu 4%, în contextul deciziei UE de interzicere a petrolului rusesc

Preţul petrolului a crescut miercuri, în condiţiile în care Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a prezentat planurile de eliminare treptată a importurilor de petrol rusesc, compensând astfel îngrijorările legate de cererea din China, principalul importator, scrie Reuters.

287 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului urcă cu 4%, în contextul deciziei UE de interzicere a petrolului rusesc

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3,76 dolari, sau 3,6%, la 108,73 dolari pe baril la ora 1353 GMT. Contractele futures pentru West Texas Intermediate au crescut cu 3,93 dolari, sau 3,8%, la 106,34 dolari pe baril.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum şi sancţionarea principalei bănci ruseşti, în încercarea de a adânci izolarea Moscovei.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi a produselor rafinate până la sfârşitul anului 2022, a declarat von der Leyen. De asemenea, ea s-a angajat să minimizeze impactul asupra economiilor europene.

Cu toate acestea, Ungaria şi Slovacia vor putea continua să cumpere ţiţei rusesc până la sfârşitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat miercuri o sursă din UE pentru Reuters.

"Petrolul rusesc este acum 'petrolul rău'", a declarat Bjarne Schieldrop, analist şef al SEB pentru mărfuri. "Acest război energetic al 'petrolului bun' împotriva 'petrolului rău' tocmai a început", a adăugat el.

Investitorii aşteaptă, de asemenea, un anunţ al Rezervei Federale americane miercuri. Se aşteaptă ca instituţia să-şi intensifice eforturile de a reduce inflaţia.

În Statele Unite, stocurile de ţiţei şi combustibil au scăzut săptămâna trecută, potrivit unor surse din piaţă care citează cifrele Institutului American Petroleum. Stocurile de ţiţei au scăzut cu 3,5 milioane de barili în săptămâna încheiată la 29 aprilie, au precizat acestea. Această scădere a fost mai mare decât cea de 800.000 de barili estimată într-un sondaj Reuters.

Datele guvernamentale americane privind stocurile sunt aşteptate miercuri.

Preţul petrolului a scăzut cu peste 2% marţi, din cauza îngrijorărilor legate de cerere, generate de blocajele prelungite din China, COVID-19, care au redus planurile de călătorie în timpul vacanţei de Ziua Muncii.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii lor sunt aşteptaţi joi să îşi menţină politica pentru o nouă creştere lunară a producţiei.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici