Preţul ridicat al petrolului ar putea închide băile publice tradiţionale din Japonia

  • Pandemia COVID-19 nu a reuşit să ucidă Dai-ni Takara-yu, o baie publică japoneză tradiţională de pe o stradă din Tokyo, unde vecinii îşi scaldă grijile încă din 1949.
  • Dar pentru Tokuji Ito, proprietar din a treia generaţie, preţul ridicat al petrolului reprezintă următorul test, relatează Reuters.
470 afișări
Imaginea articolului Preţul ridicat al petrolului ar putea închide băile publice tradiţionale din Japonia

Preţul ridicat al petrolului ar putea închide băile publice tradiţionale din Japonia

Cu cele mai friguroase luni ale anului în faţă, el trebuie să plătească cu 50% mai mult decât anul trecut pentru a încălzi apa pentru căzile de baie care sunt o parte importantă a vieţii în cartierul său din partea de vest a capitalei japoneze.

"Este foarte greu", a declarat Ito, în vârstă de 53 de ani. "Pentru o companie mare, s-ar putea să nu fie o problemă atât de mare, dar pentru un loc mic, condus de o familie ca noi, este foarte greu."

Băile publice, sau sento, deserveau în mod tradiţional persoanele care nu aveau baie acasă. De asemenea, acestea au fost locuri de socializare.

Ito a reuşit să treacă cu greu prin valurile repetate de stări de urgenţă cauzate de coronavirusul din Tokyo: sento trebuiau să rămână deschise, deşi numărul de clienţi mai în vârstă de la el a scăzut cu aproximativ o treime.

Dar acum se confruntă cu facturi de 450.000 de yeni pe lună (4.000 de dolari) în ianuarie şi decembrie pentru păcură pentru încălzirea cazanului care alimentează cu apă caldă căzile, în creştere de la 300.000 de yeni iarna trecută.

Preţul pentru baie este fixat de guvernul din Tokyo, aşa că nu poate cere mai mult, deşi spune că oricum nu ar creşte preţurile.

Băile publice din Japonia nu au nevoie de alte probleme. Numărul lor a atins un vârf de 18.000 la nivel naţional în 1968, dar acum mai sunt doar 1.964, după decenii de schimbări sociale, inclusiv mai multe băi la domiciliu. Multe sento servesc bere sau au saune pentru a atrage clienţii.

Ito speră să reziste până în lunile mai calde, când va fi nevoie de mai puţin combustibil. Un fost trader de petrol care s-a întors la afacerea de familie în urmă cu cinci ani, el crede că preţurile nu vor atinge recordurile anterioare.

Deocamdată, clienţii încă stau la coadă înainte ca băile să se deschidă la ora 15:30.

"Nu mă deranjează chiar dacă va trebui să crească preţurile", a declarat Shuji Yamazaki, în vârstă de 70 de ani, care vine de trei-patru ori pe săptămână. "Fără aceste băi, aş avea probleme serioase".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici