Preţul unui apartament cu două camere din Cluj a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani

Preţul unui apartament cu două camere din Cluj a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani, dar analişti apreciază că nivelul actual se va menţine în perioada următoare în condiţiile în care veniturile nu vor creşte substanţial.

682 afișări
Imaginea articolului Preţul unui apartament cu două camere din Cluj a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani

Preţul unui apartament cu două camere din Cluj a crescut de zece ori în ultimii 20 de ani

Astfel, un apartament de două camere, de 59 mp, costa 4.600 euro în 1994, ajunsese la 25.000 euro în 2000, apoi la un maxim de 60.000 euro în 2007 şi a scăzut la 45.000 euro în 2015.

"E greu de zis dacă preţul mai poate atinge acele maxime în următorii ani. Dacă nivelul veniturilor rămâne cel de acum, nu cred că este posibil", este de părere Adrian Vascu, senior partner la firma de evaluare şi consultanţă Veridio.

Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca de anul trecut a fost de 358 milioane euro, în creştere cu 25%, fiind raportate 7.007 de contracte de vânzare-cumpărare, din care doar 26% au fost realizate cu finanţare bancară.

"Suma acoperă tot ce înseamnă tranzacţie imobiliară, apartament, case, terenuri etc. Majoritatea au vizat apartamente, cu un total de 226 de milioane de euro (4.536 tranzacţii, +21%), urmate de case, cu o valoare de 51,4 milioane euro (432 tranzacţii, +19%) şi terenuri, cu 410 tranzacţii (+7%) în valoare de 16 milioane euro. Tranzacţiile finanţate din surse bancare reprezintă doar 26%, restul implicând surse proprii. Este un procent mic în România faţă de restul Europei, media în alte părţi fiind de 60% pe finanţări bancare", a detaliat Vascu.

Anul trecut s-a remarcat totuşi o creştere uşoară a numărului de tranzacţii prin credit, tendinţă susţinută şi de programul Prima casă şi de scăderea dobânzilor.

Valoarea tranzacţiilor din Cluj a fost pe un trend ascendent în ultimii ani, cu un total de 232 milioane euro în 2013 şi 284 milioane euro în 2014, piaţa imobiliară din zonă fiind printre cele mai dinamice din ţară, susţinută şi de dezvoltarea oraşului drept centru universitar şi de IT.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici