Preţul unui metal, folosit pentru a reduce emisiile poluante ale vehiculelor, a crescut cu 40% în trei săptămâni

Rodiul, un metal preţios folosit pentru a reduce emisiile vehiculelor auto, a explodat, pe fondul cererii în creştere şi cu perspectivă incerte ale ofertelor, care au dus la creşterea preţurilor cu 40% în doar trei săptămâni până la valori apropiate de maximele tuturor timpurilor, relatează Reuters.

1447 afișări
Imaginea articolului Preţul unui metal, folosit pentru a reduce emisiile poluante ale vehiculelor, a crescut cu 40% în trei săptămâni

Preţul unui metal a crescut cu 40% în trei săptămâni

Rodiul este utilizat pentru a neutraliza oxizii de azot în eşapamentele auto, iar reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile, în special în China, obligă producătorii auto să utilizeze mai mult metal.

Analiştii se aşteaptă ca oferta să fie depăşită de cerere în acest an, pe fondul întreruperilor de energie din minele din Africa de Sud, care produc mai mult de 80% din rodiul extras.

Preţurile s-au ridicat la 9.975 dolari uncie, de la 6.040 dolari la începutul lunii ianuarie, de zece ori peste preţurile de la jumătatea anilor 2010 şi aproape de maximul tuturor timpurilor, de 10.050 dolari uncia atins în 2008.

Rhodium nu este tranzacţionat al bursă, iar producătorii, care vând în principal prin contracte pe termen lung, oferă foarte puţin pe piaţa spot, a spus un comerciant din Londra.

Rodiul a crescut în paralel cu paladiul, un alt metal preţios folosit pentru neutralizarea emisiilor auto şi al cărui preţ a crescut cu 25% în acest an.

Piaţa rodiului, de 1,1 milioane de uncii pe an este relativ stabilă, cu mici surplusuri în ultimii ani, potrivit producătorului de specialitate Johnson Matthey. Cu toate acestea, consumul va creşte mai rapid decât producţia, împingând piaţa într-un deficit de 100.000-150.000 de uncii anul acesta, a declarat Johann Wiebe de la compania de cinsultanţă Refinitiv GFMS.

Producătorii auto reprezintă aproximativ 85% din cererea de rodiu, iar standardele de emisii care intră în vigoare în China, cea mai mare piaţă auto din lume, necesită cu 50% mai mult rodiu pe vehicul.

Datele din Africa de Sud arată că producţia de metale din grupul platinei, inclusiv rodiul, a scăzut cu 13,5% în noiembrie, iar comercianţii se aşteaptă la perturbări mai mari din cauza unei crize la compania electrică de stat Eskom.

În 2008, piaţa s-a confruntat cu o volatilitate extremă a preţului, preţul prăbuşindu-se de la un maxim al tuturor timpurilor de 10.050 dolari la mai puţin de 1.000 dolari în câteva luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rodiu,
preţ,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici