Preţurile alimentelor se vor dubla în următorii 20 de ani

Preţul alimentelor de bază se va dubla în 20 de ani, dacă liderii la nivel mondial nu acţionează în vederea reformării sistemului alimentar global, avertizează confederaţia internaţională Oxfam, relatează BBC News Online.

457 afișări
Imaginea articolului Preţurile alimentelor se vor dubla în următorii 20 de ani

Preţurile alimentelor se vor dubla în următorii 20 de ani (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Până în 2030, costul mediu al culturilor-cheie va creşte cu un procent cuprins între 120 şi 180 la sută, estimează Oxfam. Jumătate din această creştere va fi reprezentată de modificările climatice, apreciază această organizaţie de caritate în raportul său, "Growing a Better Future". Acesta cere liderilor lumii să amelioreze reglementarea pieţelor alimentare şi să investească într-un fond pentru încălzirea globală.

"Sistemul alimentar trebuie să fie revizuit, dacă dorim să găsim o soluţie la presiunea provocărilor ridicate de modificările climatice, creşterea vertiginoasă a preţurilor şi potenţialul redus al terenurilor, apei şi energiei", a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam.

Organizaţia prezintă, în raport, patru "zone de insecuritate alimentară", care fac, deja, eforturi pentru hrănirea cetăţenilor săi. În Guatemala, 865.000 de persoane riscă insecuritatea alimentară, din cauza lipsei investiţiilor statului în ferme mici, în India, oamenii cheltuiesc de două ori mai mult pentru hrană decât cheltuiesc britanicii, iar în Azerbaidjan, anul trecut, producţia de grâu a scăzut cu 33 la sută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, în estul Africii, opt milioane de persoane se confruntă cu lipsa hranei, din cauza secetei, femeile şi copiii suferind cel mai mult.

"Ne îndreptăm spre o criză care poate fi evitată", a subliniat Stocking. "Una din şapte persoane suferă de foame, zilnic, în pofida faptului că lumea este capabilă să hrănească pe fiecare", a adăugat ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici