Preţurile celor mai multe materii prime scad, din cauza temerilor privind economia mondială

Preţurile celor mai multe materii prime, de la petrol la zahăr şi cafea, au scăzut luni din cauza temerilor investitorilor privind economia mondială, a declinului burselor şi a aprecierii dolarului.

362 afișări
Imaginea articolului Preţurile celor mai multe materii prime scad, din cauza temerilor privind economia mondială

Preţurile celor mai multe materii prime scad, din cauza temerilor privind economia mondială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia petrolului a pierdut peste 3%, din cauza temerilor privind economia mondială, după ce agenţia de rating Standard&Poor's (S&P)gradat SUA. Bursa din SUA a scăzut puternic în deschiderea şedinţei de luni, din cauza revizuirii în scădere a ratingului Statelor Unite.

Petrolul Brent, tranzacţionat la Londra, a scăzut cu 3,6 dolari, la 105,77 dolari pe baril, până la 14:34 GMT (17:34 ora României), după ce a atins un minim al şedinţei de 105,45 dolari. Pe piaţa din SUA, ţiţeiul a pierdut 3,42 dolari, la 83,46 dolari. Minimul şedinţei înregistrat în Statele Unite a fost de 82,52 dolari.

Totodată, cuprul a scăzut cu 2,1%, la 8.824 dolari pe tonă, minimul ultimelor 11 săptămâni.

Pe pieţele materiilor prime din sectorul alimentar, cotaţia zahărului a coborât la bursa din SUA cu aproape 4%, în timp ce cafeaua a scăzut cu până la 2,4%. Declinul pe aproape toate pieţele de materii prime a fost cauzat de temerile privind o încetinire prelungită a economiei, după decizia S&P.

La cacao preţul a fost afectat şi de recolta record aşteptată pentru anul acesta.

"Nu a existat un impact semnificativ în privinţa fundamentelor pieţei faţă de ultima şedinţă. Marea îngrijorare ese legată de evoluţia temerilor macroeconomice", a spus Sudakshina Unnikrishnan, analist la Barclays Capital.

Contractele pentru zahăr pe piaţa americană ICE au coborât cu aproape 14% faţă de maximul de 31,68 de cenţi pe livră (0,4536 kilograme), atins în luna iulie. Zahărul brut cu livrare în octombrie a scăzut cu 3,2%, la 26,65 cenţi pe livră, până la 14:24 GMT (17:24 ora României).

Dealerii se aşteaptă la recolte considerabile în Europa şi India.

Contractele futures pentru cafea aerabica au scăzut, de asemenea, pe bursa americană, cu 2,4%, la 2.36 dolari pe livră, în timp ce cafeaua robusta a scăzut cu 1,5%, la 2.064 dolari pe tonă.

Preţul la livrările de cacao pentru decembrie au coborât cu 1,5%, la 2.930 dolari pe tonă. Săptămâna trecută, contractele futures la cacao au atins minimul ultimelor nouă săptămâni, de 2.908 dolari pe tonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici