Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,1%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

250 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,1%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,1%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9% (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%.

Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu -0,9% măsurate prin IPC şi cu -0,7% măsurate prin IAPC, se arată într-un comunicat al INS.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 33,9%. Totodată, mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 28,6%.

Astfel, alimentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe când preţurile la produsele nealimentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%.

Cel mai mult au scăzut preţurile la mălai, cu 12,7%, şi la laptele de vacă, cu 11,7%. În schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar şi legumele şi conservele de legume, cu 7,6%.

"Preţurile de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2015 - decembrie 2015) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2014 - decembrie 2014), măsurate pe baza IPC, au scăzut cu -0,6%. Determinată pe baza IAPC, scăderea este de -0,4%", se precizează în comunicat.

Anul trecut, alimentele au avut preţuri mai mici cu 3,8% faţă de 2014, pe când serviciile s-au scumpit cu 2,04%, iar produsele nealimentare cu 0,93%.

BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

Banca centrală anticipează că rata anuală a inflaţiei se va menţine la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar va rămâne inferioară, până la sfârşitul anului, limitei de jos a intervalului din jurul ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici