Preţurile de consum au urcat cu 0,22% în martie faţă de februarie

Preţurile de consum au crescut cu 0,22% în martie faţă de februarie, în condiţiile în care aprecierea leului a determinat o reducere uşoară la preţurile pentru servicii, rata anuală coborând astfel la 4,2%, în linie cu aşteptările analiştilor economici.

25 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum au urcat cu 0,22% în martie faţă de februarie

Preţurile de consum au urcat cu 0,22% în martie faţă de februarie (Imagine: Mediafax Foto)

Cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a României (BNR) pentru luna martie a fost de 4,0879 lei/euro, cu 0,7% mai redus faţă de cel afişat în februarie, de 4,1179 lei/euro.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia a înregistrat maximul acestui an în luna ianuarie după ce preţurile au crescut cu 1,7% faţă de decembrie, determinând o rată anuală de 5,2%. În februarie preţurile au crescut cu 0,2%, astfel că rata anuală a coborât la 4,49%.

Analiştii economici chestionaţi de MEDIAFAX anticipau o inflaţie lunară cuprinsă între 0,1 şi 0,3% în martie, la o rată anuală de 4,1%-4,3%.

În martie, preţurile nu au înregistrat în general modificări semnificative comparativ cu luna anteriorară, existând doar diferenţe moderate la câteva produse.

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe medie cu 0,17% faţă de luna anterioară, în timp ce mărfurile nealimentare au urcat cu 0,38%. Aprecierea leului a determinat o reducere uşoară a preţurilor la servicii cu 0,09% faţă de februarie.

Creşteri mai importante au fost înregistrate la fructe şi conserve din fructe, cu 1,22%, şi la citrice, cu 1,92%. De asemenea, combustibilul s-a scumpit cu 1,95% faţă de luna precedentă. La polul opus, preţul la laptele de vacă a scăzut cu 1,06%, în timp ce la ouă a coborât cu 5,84%.

Faţă de luna decembrie, preţurile de consum au urcat cu 2,1%, ceea ce reprezintă peste jumătate din nivelul central ţintit de BNR pentru acest an.

BNR ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2009 - martie 2010) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2008 - martie 2009) determinată pe baza IPC a fost în martie de 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) de 5%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici