Preţurile la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

  • Preţurile alimentelor au crescut pe plan mondial, în luna mai, cu cea mai mare rată lunară din ultimii zece ani.
  • Aceasta este a 12-a majorare lunară consecutivă.
  • Preţurile au crescut cu 39,7% în luna mai.
829 afișări
Imaginea articolului Preţurile la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Preţurile la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

FAO a emis, de asemenea, prima sa prognoză pentru producţia mondială de cereale în 2021, estimând o producţie de aproape 2.821 miliarde de tone - un nou record şi o creştere de 1,9% faţă de 2020.

Indicele preţurilor alimentelor al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a avut în medie 127,1 puncte luna trecută faţă de 121,3 în aprilie.

De la un an la altul, preţurile au crescut cu 39,7% în luna mai.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a crescut cu 6,0% în luna luna mai şi cu 36,6% faţă de anul trecut. Preţurile porumbului sunt acum cu 89,9% peste valoarea lor de anul anterior, dar FAO a declarat că a scăzut la sfârşitul lunii, în urma îmbunătăţirii perspectivelor pentru recolta din Statele Unite.

Indicele preţului uleiului vegetal a crescut cu 7,8% în luna mai, majorat în principal de creşterea cotaţiilor pentru uleiul de palmier, soia şi rapiţă. Preţurile uleiului de palmier au fost stimulate de creşterea lentă a producţiei în sud-estul Asiei, în timp ce perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au determinat creşterea preţurilor la soia.

Indicele zahărului a înregistrat o creştere de 6,8% de la o lună la alta, în mare parte din cauza întârzierilor de recoltare şi îngrijorărilor legate de producţia redusă din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, a spus FAO.

Indicele cărnii a crescut cu 2,2% din aprilie, pe fondul achiziţiilor din ţările din Asia de Est, în principal China.

Preţurile la lactate au crescut lunar cu 1,8% şi cu 28% faţă de un anul trecut.

FAO a declarat că prognoza sa pentru producţia mondială record de cereale din acest an este susţinută de o creştere anuală preconizată de 3,7% a producţiei de porumb. Producţia mondială de grâu creşte cu 1,4% faţă de 2020, în timp ce producţia de orez a fost prognozată să crească cu 1,0%.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021/22 ar trebui să crească cu 1,7%, până la un nou vârf de 2,826 miliarde de tone, peste nivelurile de producţie. „Se estimează că consumul total de alimente din cereale va creşte odată cu populaţia mondială", a spus FAO.

CITEŞTE AICI: „Dincolo era mai ieftin!”. Românii plătesc preţuri diferite pe coşul de cumpărături cu alimente de bază în funcţie de oraşul în care locuiesc

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici