Preţurile locuinţelor din România au avut în acest an a cincea mare scădere din Europa

Preţurile locuinţelor din România au avut în acest an a cincea mare scădere din Europa, respectiv de peste 10%, după Olanda, Spania, Grecia şi Irlanda.

911 afișări
Imaginea articolului Preţurile locuinţelor din România au avut în acest an a cincea mare scădere din Europa

Preţurile locuinţelor din România au avut în acest an a cincea mare scădere din Europa

Pe prima poziţie se află Irlanda, cu un minus de 13,17% în primele nouă luni ale acesti an, faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Grecia s-a clasat pe locul doi, cu o reducere de 12,47%, aceasta fiind urmată de Spania (-11,87%), Olanda (-11,43%) şi România (-10,07%), potrivit unui studiu realizat de portlaul globalpropertyguide.com.

"Piaţa rezidenţială din România se menţine pe scădere şi în acest an, iar economia se aşteaptă să stagneze în acest an", apreciază sursa citată.

Din cele 23 de ţări europene incluse în studiu, 14 au înregistrat scăderi de preţuri, şi în doar 9 dintre acestea preţurile apartamentelor au avut creşteri.

"Multe dintre pieţele europene continuă să sufere. Acestea sunt Portugalia, cu o scădere a preţurilor de 9,7%, Croaţia (-8,03%), Polonia (-7,64%), Bulgaria (-6,84%), Ucraina (-4,41%), Lituania (-4,36%), Slovacia (-4,13%), Rusia (-3,98%), Marea Britanie (-3,97%) şi Suedia (-3,17%). Toate acestea, cu excepţia Slovaciei şi Suediei, au înregistrat scăderi ale preţurilor caselor şi în ultimul trimestru", se arată în studiu.

Sunt şi pieţe din Europa unde preţurile au avut un avans în acest an. Austria, una dintre acestea, a avut o creştere de 7,53%, în timp ce în Norvegia locuniţele s-au scumpit cu 6,55%.

Alte pieţe europene au avut creşteri moderate ale preţurilor comparativ cu anul precedent, printre acestea Turcia (4,96%), Lituania (3,38%), Elveţia (3,27%), Germania (3,16%), Estonia (2,62%) şi Islanda (2,28%).

În România, preţurile locuinţelor au scăzut constant începând cu 2008, reducerea ajungând la peste 50% în marile oraşe, inclusiv Bucureşti. Reducerile au fost mai puternice în primii ani ai crizei. Consultanţii imobiliari estimează o continuare a scăderilor de preţ anul viitor, chiar dacă procentul nu va fi semnificativ. Scăderea este previzionată mai ales pe segmentul locuinţelor vechi, care în unele cazuri au preţuri comparabile cu cele ale locuinţelor noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici