Prima comunitate din România cu propria monedă virtuală. Va fi folosită ca recompensă

Comuna Ciugud, din judeţul Alba, devine prima comunitate din România care îşi lansează propria monedă virtuală: CIUGUban, care va fi folosită, în prima fază, pentru a recompensa cetăţenii, în special copiii, care colectează selectiv deşeurile şi care reciclează.

2778 afișări
Imaginea articolului Prima comunitate din România cu propria monedă virtuală. Va fi folosită ca recompensă

Prima comunitate din România cu propria monedă virtuală. Va fi folosită ca recompensă

Cu CIUGUban vor fi recompensaţi cetăţenii din comuna Ciugud, în special copiii, care colectează selectiv deşeurile şi reciclează ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu.

Proiectul presupune montarea în comună a unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetăţenilor şi de stimulare a reciclării şi colectării selective, anunţă reprezentanţii comunei.

Prima astfel de staţie a fost montată în curtea Şcolii Gimnaziale Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboţel, care a fost numit „Verzulică – roboţelul reciclator”, iar copiii sunt provocaţi, până la sfârşitul vacanţei de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje şi să colecteze cât mai multe monede virtuale.

La începutul noului an şcolar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanţa mici proiecte şi activităţi educaţionale sau extraşcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, administraţia locală din Ciugud va monta astfel de staţii de reciclare şi în alte zone din comună, iar cetăţenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele săteşti, care vor intra în acest program. De asemenea, se analizează şi se lucrează şi la posibilitatea ca, în viitor, cetăţenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei iniţiative legislative în acest sens.

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii şi în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic şi sticlă ajung acum în râuri şi în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalităţi plătite de ţara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care aşteptăm legea returnării garanţiei, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetăţeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noştri să înveţe să recicleze şi să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moştenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administraţia locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO. Proiectul vine şi în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile şi autorităţile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligaţiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislaţia privind returnarea garanţiei percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici