Primele nouă bănci străine şi-au redus expunerea pe România cu 1,2 miliarde euro

Expunerea pe România a primelor nouă bănci străine s-a redus în perioada martie-octombrie cu 3,8%, respectiv 1,2 miliarde de euro, de la 31,5 miliarde euro la 30,3 miliarde euro, potrivit unor surse bancare prezente la întâlnirea grupurilor financiare cu oficialii FMI, CE, BNR, de la Bruxelles.

39 afișări
Imaginea articolului Primele nouă bănci străine şi-au redus expunerea pe România cu 1,2 miliarde euro

Primele nouă bănci străine şi-au redus expunerea pe România cu 1,2 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto)

"Expunerile au scăzut cu 600 milioane de euro în trimestrul al doilea şi cu încă 700 milioane euro din iunie până în septembrie, dar au crescut în luna octombrie cu 100 milioane de euro", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

După încheierea acordului de finanţare internaţională cu România, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au abţinut acordul scris al primelor nouă bănci străine în funcţie de activele deţinute în România să-şi menţină expunerile la nivelul înregistrat în luna martie a acestui an.

Sursele citate au precizat că expunerile celor nouă bănci străine au coborât chiar şi cu până la 4,4%, în luna august, după ce a plecat din România misiunea FMI pentru prima revizuire a acordului stand-by.

"La întâlnirea de la Bruxelles s-a convenit din nou aducerea expunerilor la nivelul din martie, în condiţiile în care există diferenţe semnificative între evoluţia expunerilor celor nouă grupuri, care nu se văd din variaţia medie. O parte dintre bănci chiar şi-au majorat consistent expunerile în această perioadă", au mai spus sursele.

Primele nouă bănci străine s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene, Băncii Naţionale a României, BERD, Banca Mondială şi BEI pentru a discuta evoluţia expunerii acestora pe piaţa din România.

Expunerea se calculează prin includerea tuturor împrumuturilor şi altor datorii ale entităţilor locale faţă de grup, respectiv subsidiare şi alte companii, soldul depozitelor plasate la instituţiile financiare financiare şi toate formele de capital cu care a participat grupul la subsidiare, din care se scad depozitele instituţiilor româneşti la grupurile - mamă şi alte datorii ale grupurilor la instituţiile financiare locale.

Băncile raportează toate expunerile în euro, calculate la cursul de schimb valutar de la 31 martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici