Primul headhunter din proiectul "Caut CEO pentru stat" va încasa 120.000 de euro anul acesta

Headhunterul care va oferi consultanţă celor 6 angajaţi din Ministerul Economiei care se ocupă de introducerea managementului privat la companiile de stat care au afaceri de 10 miliarde de euro anual ar putea încasa 120.000 de euro până la finele anului.

486 afișări
Imaginea articolului Primul headhunter din proiectul "Caut CEO pentru stat" va încasa 120.000 de euro anul acesta

Primul headhunter din proiectul "Caut CEO pentru stat" va încasa 120.000 de euro anul acesta (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Ministerul Economiei a publicat pe site (http://www.minind.ro, rubrica Achiziţii publice/Proceduri) normele cu ajutorul cărora firmele de executive search care vor să consilieze autorităţile în acest proiect să poată participa la prima licitaţie lansată de minister.

Headhunterul care va câştiga licitaţia va deveni astfel "consultantul" care va ajuta la selecţia fir melor de executive search (adică a competitorilor săi) care vor face efectiv înlocuirea managerilor de la marile companii de stat cu profesionişti care au experienţă în privat.

"Avem o prevedere bugetară prin care vom putea acorda până la sfârşitul anului acesta suma de 500.000 de lei (120.000 euro) pentru firma de consultanţă care ne va ajuta să începem proiectul, dar asta nu înseamnă că trebuie să şi cheltuim toţi aceşti bani. Pentru firmele de headhunting care vor fi selectate ulterior vom urma o procedură de asociere între minister şi com paniile de stat la care urmează să fie înlocuiţi managerii, iar tarifele lor vor fi plătite de către companii", au spus reprezentanţii Ministerului Economiei.

Oficialii din Ministerul Economiei care se ocupă de acest proiect au acceptat să acorde un interviu Ziarului Financiar, dar au preferat să-şi păstreze anonimatul, pentru a nu influenţa în vreun fel procesul.

La începutul acestui an ministrul economiei Ion Ariton a venit cu propunerea de a aduce "management privat" - concept pe care autorităţile îl definesc drept management performant - la companiile de stat, pentru ca acestea să mai reducă din pierderi şi să-şi eficientizeze procesele interne. Propunerea sa a fost preluată de reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale şi a fost trecută pe caietul de sarcini pentru România, iar proiectul a fost asumat atât de către preşedintele Traian Băsescu, cât şi de premierul Emil Boc.

Deşi oficialii recunosc că acesta "nu este un proiect iubit" şi că nici măcar nu ştiau de unde să înceapă atunci când au preluat aceste atribuţii, făcând "eforturi supraomeneşti" pentru a demara proiectul anul acesta, susţin cu tărie că procedurile vor merge mai departe.

Cel mai mare contract pentru headhunteri

Cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 mld. euro, dar nu au înregistrat profit, pierderile totale ale acestor coloşi ridicându-se la aproape 500 mil. euro. Nevoia de schimbare a structurii de management la companiile de stat a devenit astfel, peste noapte, o oportunitate de business cu o miză enormă pentru jucătorii de pe piaţa de executive search, care, odată ce vor plasa un executiv din privat pe poziţia de CEO la o companie de stat, vor face primul pas pentru câşti garea unor con tracte viitoare pentru alte proiecte de recru tare în aceeaşi com panie.

Un headhunter pri meşte, în medie, un procent de 30% din salariul anual brut al managerului plasat, astfel că tarifele lor ajung adesea la 50.000- 60.000 de euro pentru fiecare recrutare, principalul lor atu fiind reprezentat de relaţiile şi "prieteniile" pe care şi le-au consolidat de-a lungul timpului cu cei mai importanţi oameni din business.

"Procesul nu este ieftin, dar costurile au fost asumate, premierul ştie de tarifele practicate de headhunteri şi de salariile pe care ar trebui să le aibă noii manageri, pentru că am zis de la început că nu se poate să fie plătiţi la nivelul salarial al unui secretar de stat", au mai spus oficialii.

Ministrul va alege din lista scurtă făcută de headhunteri

Motivul pentru care criteriile de selecţie pentru firma care va face project management-ul limitează accesul firmelor de consultanţă în management de talia McKinsey sau AT Kearney sau a celor de consultanţă fiscală şi audit din Big4 este explicat de oficiali prin prisma faptului că acestea nu au expertiză în recrutarea executivilor de top. În plus, proiectul presupune anumite modificări legislative, pentru că managerii vor fi angajaţi pe contracte de mandat, care nu au existat până acum la stat şi acestea trebuie adaptate în funcţie de compania la care se va înlocui managerul şi de situaţia financiară a acesteia. În plus, salariile şi obiectivele stabilite pe parcursul procesului vor fi diferite în funcţie de profitul sau pierderea companiei.

"Consultantul trebuie să ne ajute să elaborăm caietul de sarcini pentru selecţia firmelor de executive search care se vor ocupa de recrutarea efectivă, iar pentru acest lucru trebuie să ştim ce informaţii este bine să le dăm şi ce informaţii nu trebuie să le dăm headhunterilor. În plus, cel care ne va asista pe parcursul procesului ne va spune şi elementele esenţiale pe care trebuie să le urmărim în interviurile finale. Până la urmă, ministrul trebuie să aleagă din cei 4-5 manageri propuşi de headhunteri o persoană pe care o consideră potrivită şi pe care să o numească director general prin ordin de ministru, iar apoi să fie validată şi de membrii CA", au mai spus reprezentanţii ministerului.

În curând se va dezvălui lista finală a companiilor pentru care se caută CEO

Deşi încă nu se ştie cu exactitate care sunt primele companii de stat pentru care headhunterii vor căuta manageri din mediul de business (FMI-ul şi ministerul au venit cu liste diferite), cert este că, în scurt timp, ministrul economiei, premierul sau preşedintele vor face publice numele primelor companii pentru care se vor căuta CEO noi.

"Va fi un pachet consistent, cu companii interesante, pe care îl va prezenta în cel mai scurt timp ministrul, premierul sau preşedintele. Lista finală nu este făcută încă pentru că noi lucrăm în baza unui acord- cadru şi nu ştim exact dacă vor fi 5 sau 15 companii în primul lot.

Asta nu înseamnă că dacă începem anul asta cu 5 companii sau 7, cât ne-a spus FMI-ul, nu le vom include pe toate, dacă vom putea. Cert este că ne-am propus în primă fază, un pachet de 15 companii, cât am prins în buget", au mai spus reprezentanţii ministerului. Ei au spus că firmele propuse de FMI nu vor fi pe lista primelor companii care vor avea schimbări la nivel de management.

"Cei de la FMI gândesc altfel, nu au un punct de vedere strategic, ei se gândesc că firme precum Romgaz sau Transgaz sunt «perle» care trebuie valorificate şi pe altele trebuie să le facem şi mai profitabile. Pentru ei nu contează că Romgazul, de exemplu, este o firmă care are o parte a infrastructurii critice din România. Nu ne putem permite încă să dăm pe mâna unui manager privat infrastructura critică a României. Sunt anumite decizii care nu ţin de partea comercială şi care se vor lua tot politic în unele companii. Unui manager privat nu poţi să-i ceri să vândă gaze la un preţ mai mic dacă asta înseamnă pentru companie un minus de 100.000 de euro la profit", au mai spus ei. Un alt exemplu în acest sens este Hidroelectrica, care participă la coşul de electricitate pentru populaţie.

În aceste companii, care au o componentă strategică naţională, nu se va ţine cont de regulile comerciale. Până când nu avem o piaţă liberă de energie, în care să nu mai vină ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. red.) să spună că acesta este preţul şi numai atât puteţi vinde, nu va putea exista o liberalizare totală şi la nivel de management. Pe o piaţă reglementată e normal ca şi deciziile să fie reglementate.

Însă liberalizarea se apropie, nu mai durează mult - un an, poate doi - pentru că avem tratatul de aderare. Când piaţa se va liberaliza total, în mod cert se va merge pe implementarea managementului privat la toate companiile propuse de FMI", au mai spus oficialii.

Ce mai spun oficialii din ministerul Economiei

Pe 1 octombrie se va lansa licitaţia pentru selectarea firmelor de headhunting care vor recruta manageri din privat pentru companiile de stat.
Noii manageri vor putea să analizeze bugetele companiilor de stat înainte ca acestea să fie aprobate de Guvern.
Nici nu vrem să auzim cine sunt managerii care îşi doresc să vină să conducă marile companii de stat, pentru că dacă sunt în evidenţa firmelor de executive search, înseamnă că sunt buni. Este exclus ca reprezentanţii Guvernului să sugereze headhunterilor propuneri de manageri pentru lista finală.
Până în luna februarie se vor numi primii manageri "privaţi" la companiile de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici