PRO şi CONTRA soluţiei avansate de Guvern | Emilian Duca: Guvernul ar trebui să schimbe definiţia salariului brut/ Gabriel Sincu: Autorităţile pot verifica prin REVISAL dacă angajatorul micşorează salariul brut

Consultantul fiscal Emilian Duca a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul nu poate interveni într-un contract de muncă încheiat între angajat şi angajator, astfel încât să-l oblige pe angajator să mărească salariul, aşa cum a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

1098 afișări
Imaginea articolului PRO şi CONTRA soluţiei avansate de Guvern | Emilian Duca: Guvernul ar trebui să schimbe definiţia salariului brut/ Gabriel Sincu: Autorităţile pot verifica prin REVISAL dacă angajatorul micşorează salariul brut

PRIMELE reacţii din mediul de afaceri după anunţul Guvernului | Emilian Duca: Guvernul ar trebui să schimbe definiţia salariului brut, altfel nu poate interveni

„Practic, Guvernul vrea să garanteze că salariul net se va menţine – cel puţin – la acelaşi nivel, în urma trecerii plăţilor CAS de la angajator la angajat. Asta s-ar putea face printr-o modificare a contractului de muncă, astfel încât brutul să nu mai fie un cost al angajatorului. Dar statul nu poate interveni într-un astfel de contract şi probabil că iniţiatorii au în vedere altceva – să modifice definiţia salariului brut, să restabilească ce sume se includ şi ce nu în acest salariu”, a declarat consultantul fiscal.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să „îngheţe” salariile brute pentru o perioadă, în timpul căreia asigurările sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului. „Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (...) Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuţ Mişa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat.

„Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte (angajatorului - n.red) costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a adăugat ministrul Finanţelor.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanţelor, la sfârşitul lunii iulie.

„Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, preciza Ministerul Finanţelor.

Gabriel Sincu: Autorităţile pot verifica prin REVISAL dacă angajatorul micşorează salariul brut

Consultantul fiscal Gabriel Sincu a declarat, pentru MEDIAFAX, că măsura anunţată de ministrul Finanţelor de a obliga angajatorul să menţină salariul brut este bună şi că acest lucru poate fi monitorizat prin REVISAL. Acesta spune că doar un angajator de rea credinţă şi-ar păcăli angajaţi.

“Toate contribuţiile datorate de angajator se mută în salariul brut. Se doreşte mutarea, prin lege, a costurilor salariului brut astfel încât salariul net al angajatului să nu aibă de suferit. Dacă ministrul Finanţelor spune că se doreşte ca angajatorul să fie obligat la un anumit nivel al salariului brut care să fie egal cu salariul brut actual plus costurile adiacente cu contribuţiile sociale actuale ale firmei, măsura este bună. Părerile sunt însă împărţite în ceea ce priveşte posibilitatea statului de a obliga un angajator din mediul privat să menţină un anumit nivel al salariului brut. De exemplu, cei care susţină că ar putea să facă acest lucru argumentează arărând că tot statul face majorarea salariului minim pe economie prin lege. În opinia mea atâta timp cât lucrurile vor fi gândite astfel încât nici firma să nu aibă costuri suplimentare, nici angajatul să nu aibă un salariu net mai mic, se poate face acest lucru şi prin lege. Fiindcă numai un angajator de rea credinţă ar vrea să-şi păcălească angajaţii ca urmare a introducerii unui astfel de act normativ”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Sincu.

Acesta arată că, autorităţile au un instrument foarte bun de a verifica dacă angajatorul a menţinut sau nu nivelul salariului brut.

“Este vorba despre Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor – REVISAL, unde practic sunt înregistrate toate contractele din economie. Sau se poate face un program informatic care să avertizeze dacă angajatorul respectă sau nu această obligaţie. Personal cred că această măsură este foarte bună, dacă este făcută aşa cum trebuie. Nu va pierde nici angajatul, nici angajatorul şi nici statul. Nici un angajator nu ar trebui să fie nemulţumit şi să comenteze”, susţine Sincu.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să „îngheţe” salariile brute pentru o perioadă, în timpul căreia asigurările sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului. „Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (...) Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuţ Mişa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici