Procurorii din Italia confiscă documente Moody's şi S&P din cauza variaţiei anormale a bursei

Procurorii din Italia au confiscat documente de la birourile locale ale agenţiilor de rating Moody's şi Standard & Poor's (S&P), într-o anchetă privind fluctuaţiile "anormale" ale acţiunilor de pe bursa italiană, a anunţat, joi, un procuror.

315 afișări
Imaginea articolului Procurorii din Italia confiscă documente Moody's şi S&P din cauza variaţiei anormale a bursei

Procurorii din Italia confiscă documente Moody's şi S&P din cauza variaţiei anormale a bursei (Imagine: Shutterstock)

"Măsura are ca scop verificarea modului în care cele două agenţii de rating respectă reglementările în activităţile pe care le desfăşoară", a afirmat şeful biroului procuraturii din oraşul Trani, Carlo Maria Capistro, care conduce ancheta.

Documentele au fost confiscate, miercuri, de la birourile din Milano ale celor două agenţii, a spus Capistro, adăugând că procuratura a cerut autorităţii de reglementare a sectorului financiar italian, Consob, să funizeze informaţii privind înregistrarea agenţiilor în Italia.

S&P consideră investigaţia "nefondată", potrivit unui comunicat al biroului din Italia al agenţiei.

"Ne susţinem cu tărie munca şi reputaţia", se arată în comunicat.

Moody's a afirmat că "ia foarte în serios responsabilităţile legate de diseminarea informaţiilor sensibile pentru piaţă şi cooperează cu autorităţile".

Procurorii din Trani au deschis două investigaţii, câte una pentru fiecare agenţie, după plângeri din partea a două asociaţii ale consumatorilor privind impactul rapoartelor Moody's şi S&P asupra cotaţiilor acţiunilor pe bursa din Milano.

Unul dintre grupurile de consumatori implicate a afirmat că ancheta trebuie să afle dacă declinul puternic al bursei se datorează "unui plan precis al fondurilor de hedging şi altor jucători neidentificaţi, care poate fi legat de comentariile agenţiilor de rating privind finanţele statului italian".

Consob a cerut, luna trecută, celor două agenţii să nu facă anunţuri în timpul şedinţei bursiere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici