Producătorii din UE vor să exporte alimente către Rusia prin Elveţia

Producătorii de alimente din Uniunea Europeană (UE) încearcă să găsească soluţii alternative pentru a-şi exporta produsele în Rusia, ca urmare a interdicţiilor impuse de Moscova, iar Elveţia reprezintă una dintre căile de acces pe piaţa rusă.

186 afișări
Imaginea articolului Producătorii din UE vor să exporte alimente către Rusia prin Elveţia

Producătorii din UE vor să exporte alimente către Rusia prin Elveţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Elveţia nu se află pe lista ţărilor din care Rusia a decis să nu mai importe alimente, întrucât, deşi are un acord de liber schimb cu statele din zona euro, nu face parte din UE. Interdicţiile Moscovei vizează statele UE, precum şi Statele Unite ale Americii, Australia, Canada şi Norvegia, informează RIA Novosti.

Mai multe companii europene care obişnuiau să exporte produse agricole şi alimentare către Rusia au contactat autorităţile elveţiene pentru a le ajuta să-şi trimită marfa în Rusia, prin Elveţia, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Departamentului de Economie, Anne Rizzoli. Aceasta a refuzat să dezvăluie numele respectivelor companii, invocând "motive de securitate."

De asemenea, Rizzoli a precizat că procedura de înregistrare în Elveţia a importatorilor care au legături cu Rusia rămâne neschimbată. Totodată, aceasta a subliniat că Elveţia nu este responsabilă pentru bunurile care sunt trimise prin Elveţia către Rusia.

Federaţia Producătorilor Europeni de Lactate a confirmat că ia în calcul trimiterea produselor sale către Rusia prin Elveţia sau prin state din America Latină, pentru a ocoli interdicţiile impuse de Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, în 6 august, un decret prin care a interzis importurile de alimente din ţările care au impus sancţiuni economice Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, invocând protejarea securităţii naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici