- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.04.2015, 13:47)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Producătorii şi procesatorii de carne cer premierului să reducă TVA la 9% din iunie
Reprezentanţii industriei cărnii solicită premierului să reducă din luna iunie cota TVA la 9% pentru alimentele de bază, printre care carnea şi produsele din carne, în loc de TVA general de 20%, pentru scăderea evaziunii şi a preţurilor la raft, dar şi pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector.
517 afișări
Producătorii şi procesatorii de carne cer premierului să reducă TVA la 9% din iunie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne", se arată într-o scrisoare deschisă obţinută de MEDIAFAX, care va fi transmisă vineri premierului Victor Ponta, semnată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.
TITLURILE ZILEI
-
• LIVE UPDATE. Israelul a lansat un atac cu drone asupra Iranului/ Iranul neagă atacul
-
astăzi, 11:26
• Iarnă în plină primăvară. Transfăgărăşanul este din nou acoperit de zăpadă
-
astăzi, 11:31
• 4.100 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi sau ficat
-
astăzi, 12:08
• Fenomene extreme. Zborurile în Europa devin tot mai turbulente şi imprevizibile
-
astăzi, 08:09
-
astăzi, 10:31
• Klaus Iohannis are misiune în Coreea. Pe cine urcă preşedintele în avion
-
astăzi, 09:25
• Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în februarie
-
astăzi, 09:51
• VIDEO Urs la intrarea în Bistriţa. Animalul a fost alungat de jandarmi după două ore
-
astăzi, 09:47
-
astăzi, 10:18
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 786. CIA susţine că, fără ajutor, Ucrainariscă să pierdă războiul în câteva luni / Rachete ruseşti au aterizat la Dnipro, cel puţin 2 morţi şi 15 răniţi
-
astăzi, 10:28
• Improvizaţiile fac victime. 400 de persoane au furat curent electric în primele luni din an
-
astăzi, 10:29
• Un tablou de 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, descoperit în România
-
astăzi, 07:30
• Australia se teme de un război pe scară largă şi îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Israelul
-
astăzi, 07:37
-
astăzi, 08:00
• Numeroase avioane care survolează Iranul şi-au schimbat brusc traseul
-
astăzi, 08:35
• Profitul Netflix a crescut vertiginos. Decizia care a inversat trendul
Reprezentanţii industriei susţin că aplicarea TVA de 9% la carne şi preparate din carne în cursul acestui an este "prioritară", fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale şi de diminuare a preţului la raft pentru aceste produse.
"Avem informaţii sigure că balanţa înclină spre TVA de 20%. Dacă va fi 20%, nu se va schimba preţul la raft în niciun fel. Companiile ies după perioada asta lungă de criză şi toate au nevoie de un balon de oxigen. Sigur că acel 4% (diferenţa TVA de la 24% la 20%, respectiv 4 puncte procentuale - n.r.) va fi un balon de oxigen pentru companii, dar consumul în niciun caz nu se va relansa", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş.
El a menţionat că preţurile la raft vor scădea în cazul TVA redusă cu 16 puncte procentuale, iar consumul se va relua, contribuind la relansarea economiei, lucru care nu se va întâmpla în cazul unei cote de 20%.
Preşedintele organizaţiei a arătat că reducerea generală a TVA la 20% nu va putea ajuta la revenirea agro-industriei, mai ales având în vedere că evaziunea în domeniu este foarte mare.
"În zona cărnii, nici măcar 5% nu s-au colectat banii (din TVA - n.r.), deci se va colecta cel puţin jumătate la bugetul statului dacă se aplică TVA de 9%, nu există niciun risc, ci vor fi mai mulţi bani la buget, plus că se va relansa consumul, iar efectul va fi imediat. Pe de altă parte, la 20% nu se va vedea niciun efect, dimpotrivă, vor fi 4% mai puţin la buget", a spus Timiş.
Preşedintele asociaţiei a punctat că, din cauza evaziunii fiscale ridicate, "toată zona de agricultură este nebancarizată, băncile au bani, dar nu au cui să-i dea", problemă care ar putea fi rezolvată dacă Guvernul ar reduce TVA la 9% cat mai repede, înainte de începutul anului viitor, cum prevede proiectul Codului Fiscal.
"În momentul când toată lumea este cu 9%, nu mai sunt tentaţi să facă prostii pentru că nu mai merită, miza este mică şi atunci oamenii încep să crească business-urile şi pot să împrumute bani să-şi dezvolte afacerile. Este ca un carusel, dacă nu se întâmplă ceva mai rapid cu acest TVA de 9%. Şi apoi, este o ocazie bună să demonstrăm că se va relansa nu numai agro-industria, ci toată economia", a adăugat Timiş.
El apreciază că, în plus, evaziunea fiscală se va reduce cu 60% până la 80% atât la carne şi produse din carne, cât şi pe segmentele de lactate şi legume-fructe.
Astfel, cele trei organizaţii solicită premierului în scrisoarea deschisă "menţinerea deciziei iniţiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne şi preparate din carne în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurând astfel încasări mai mari la bugetul de stat şi oferind un bun exemplu şi pentru celelalte produse".
Ponta a declarat luni că Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.
El a anunţat recent că Executivul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească ce variantă va aplica.
Vineri, Ponta a precizat că datele estimate pentru trimestrul I indică un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, în condiţiile în care construcţia bugetară prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adăugând că pentru România, ţară care vrea să se dezvolte, excedentul bugetar nu este neapărat un lucru bun.
El a argumentat astfel că Guvernul are posibilitatea să diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau să introducă TVA de 9% pentru produse alimentare de bază, începând cu luna iunie.
Citește pe alephnews.ro: Votul ONU pentru recunoașterea statului palestinian: SUA votează împotrivă
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu mersul obligatoriu la birou. ”Absolut toţi angajaţii vor să vină la birou când vor ei şi să lucreze de unde vor ei”
Citește pe www.zf.ro: Final de linie: A dispărut definitiv unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu mersul obligatoriu la birou. ”Absolut toţi angajaţii vor să vină la birou când vor ei şi să lucreze de unde vor ei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
PROSPORT.RO
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 786. CIA susţine că, fără ajutor, Ucrainariscă să pierdă războiul în câteva luni / Rachete ruseşti au aterizat la Dnipro, cel puţin 2 morţi şi 15 răniţi
-
astăzi, 09:22
Rata de ocupare a populaţiei între 15 şi 64 de ani a scăzut uşor în 2023 faţă de anul anterior