Producţia de mobilă a crescut anul trecut cu 7%

Producţia de mobilă a crescut anul trecut cu 7%, de la 1,89 miliarde de euro la 2,025 miliarde de euro, ca urmare a majorării cererii interne, determinată şi de avansul sectorului imobiliar în primul semestru, potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

370 afișări
Imaginea articolului Producţia de mobilă a crescut anul trecut cu 7%

Producţia de mobilă a crescut anul trecut cu 7% (Imagine: Mediafax Foto)

"Evoluţia se bazează atât pe un volum al exportului de produse de mobilier de peste 1,1 miliarde de euro, cât şi pe un consum aparent apreciabil, având în vedere evoluţia imobiliară din România din prima jumătate a anului trecut, dar ţinând seama şi de dorinţa continuă de reînnoire a spaţiului în care locuim sau ne desfăşurăm activitatea de zi cu zi", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele APMR, Aurel Rizea.

Exporturile de mobilă au înregistrat, în 2008, o valoare similară celei din 2007, de peste 1,1 miliarde de euro, ponderea livrărilor pe pieţe externe reprezentând 58% din totalul producţiei.

APMR anticipa în toamna anului trecut un avans al producţiei de 11%, la 2,1 miliarde de euro, însă diminuarea consumului ca urmare a crizei a determinat o scădere a estimărilor pentru 2008.

Piaţa românească de profil (producţia locală plus importurile) a crescut anul trecut cu 14%, de la 1,192 miliarde de euro la 1,355 miliarde de euro, fiind înregistrate creşteri atât pe segmentul articolelor de mobilier produse în ţară cât şi în cazul importurilor, potrivit estimărilor APMR.

Astfel, importurile s-au majorat cu 16%, de la 436 de milioane de euro la 505 milioane de euro, în timp ce vânzările de mobilier românesc au crescut cu circa 100 de milioane de euro.

Pentru acest an, preşedintele APMR apreciază că este prematur să facă estimări, dar speră ca producţia românească de mobilă să nu fie afectată într-o proporţie ridicată de criza financiară.

Totodată, Rizea speră ca institutiile publice să achiziţioneze, pentru dotări, mobilier românesc şi că ar trebuie instituite taxe vamale pentru importurile din afara UE.

"Ne dorim ca producătorii de mobilă să primească credite pentru producţia destinată pieţei interne în aceleaşi condiţii în care se obţin împrumuturile pentru producţia destinată exportului", a mai spus Rizea.

APMR cuprinde producători de mobilă precum Alprom Piteşti, Elvila, Imar Arad, Lemet Câmpina, Mobex Târgu Mureş, Mobilux, Silvarom, Simex Şimleul Silvaniei, precum şi mai multe firme din grupul Mobexpert.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici