Producţia de petrol a Rusiei a crescut în primele trei luni, susţinută de deprecierea rublei

Activităţile de extragere a ţiţeiului din Rusia au crescut cu 23% în acest an, iar producţia a atins în martie un record post-sovietic de 10,71 milioane de barili pe zi, producătorii profitând de costurile reduse datorate prăbuşirii rublei, potrivit estimărilor analiştilor Sberbank.

258 afișări
Imaginea articolului Producţia de petrol a Rusiei a crescut în primele trei luni, susţinută de deprecierea rublei

Producţia de petrol a Rusiei a crescut în primele trei luni, susţinută de deprecierea rublei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Companiile petroliere au beneficiat de nivelul relativ scăzut al tarifelor plătite furnizorilor de servicii, iar reducerea taxelor de export a oferit noi stimulente", au arătat analiştii de la Sberbank, citaţi de Bloomberg.

Creşterea producţiei de ţiţei a Rusiei a avut loc în contextul scăderii preţului petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, care se află la mai puţin de jumătate din nivelul record înregistrat în 2014.

Preţul petrolului Brent este în declin la bursa din Londra cu 3,7%, la 54,95 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului WTI, de la referinţă la bursa din New York, este în scădere cu 1,9%, la 49,1 dolari pe baril, în timpul tranzacţiilor electronice. Bursele din SUA şi Europa sunt închise vineri pentru sărbătoarea Paştelui catolic.

Potrivit sistemului fiscal din Rusia, statul suportă cea mai mare parte a riscurilor legate de fluctuaţiile preţurilor, în timp ce prăbuşirea monedei avantajează exportatorii, care câştigă în dolari dar plătesc serviciile în ruble.

Compania Surgutneftegas a mărit volumul forajelor cu 9%, Rosneft cu 30%, iar Başneft cu 160%. Producţia de ţiţei a Gazprom a crescut chiar dacă volumul extras a fost mai mic, datorită folosirii unei tehnologii noi de procesare, mai performante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici