Produsele cu standard dublu | Ghidul Comisiei Europene pentru aplicarea legilor de siguranţă alimentară

Comisia Europeană (CE) a prezentat, marţi, instrucţiunile pentru aplicarea legilor UE de siguranţă alimentară şi protecţie a consumatorilor, care vor ajuta autorităţile să stabilească dacă o companie încalcă legile când vinde produse cu standard dublu în ţări diferite.

245 afișări
Imaginea articolului Produsele cu standard dublu | Ghidul Comisiei Europene pentru aplicarea legilor de siguranţă alimentară

Comisia Europeană a prezentat instrucţiunile pentru aplicarea legilor de siguranţă alimentară

Ghidul enumeră şi explică cerinţele din legislaţia UE referitoare la legile din domeniul siguranţei alimentare şi protecţiei consumatorilor, la care autorităţile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard a produselor alimentare, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

Regulamentul privind informarea în legătură cu produsele alimentare stabileşte că consumatorii trebuie să primească informaţii corecte şi suficiente despre un anumit produs alimentar, precum menţionarea tuturor ingredientelor pe etichetă.

CE prezintă o directivă prin care sunt interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse care poartă aceeaşi marcă într-un mod care ar putea induce în eroare consumatorii.

În funcţie de legislaţie, ghidul stabileşte etapele pe care autorităţile naţionale de protecţie a consumatorilor şi de siguranţă alimentară trebuie să le urmeze pentru a determina dacă producătorii încalcă respectivele dispoziţii. Dacă încălcarea se realizează la nivel transfrontalier, autorităţile de protecţie a consumatorilor o pot urmări la nivel european, prin intermediul reţelei de cooperare pentru protecţia consumatorilor.

Autorităţile naţionale de protecţie a consumatorilor şi de siguranţă alimentară trebuie să se asigure că firmele se supun legilor UE.

Pe lângă orientările menţionate, Comisia lucrează în prezent la elaborarea unei metodologii pentru a îmbunătăţi testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest subiect având aceeaşi bază ştiinţifică. Comisia a pus la dispoziţia Centrului Comun de Cercetare (JRC) suma de un milion de euro pentru dezvoltarea acestei metodologii.

CE finanţează în continuare activitatea pentru strângerea probelor şi punerea în aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finanţarea studiilor sau a măsurilor de punere în aplicare.

Comisia a început un dialog cu producătorii şi cu asociaţiile producătorilor de mărci, care s-au angajat să elaboreze un cod de conduită pentru această toamnă.

La data de 13 octombrie, Comisia va participa la Summitul dedicat consumatorilor, o reuniune ministerială a cărei temă este dublul standard de calitate a produselor alimentare şi care este organizată la Bratislava de Guvernul Slovaciei şi de Guvernul Republicii Cehe. Mai mult, Comisia va organiza, în septembrie şi noiembrie, ateliere cu autorităţile din sectorul protecţiei consumatorilor şi al siguranţei alimentare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici