Profitul Erste Group a crescut de peste două ori în primul trimestru, la 225,8 milioane euro. Activele au urcat cu 3,2%

Erste Group a raportat pentru primele trei luni un profit net de 225,8 milioane euro, de peste două ori mai mare decât nivelul din perioada similară a anului trecut, pe fondul scăderii costurilor cu creditele neperformante, iar activele au urcat cu 3,2% de la finele lui 2014, la 202,6 miliarde euro.

113 afișări
Imaginea articolului Profitul Erste Group a crescut de peste două ori în primul trimestru, la 225,8 milioane euro. Activele au urcat cu 3,2%

Profitul Erste Group a crescut de peste două ori în primul trimestru, la 225,8 milioane euro. Activele au urcat cu 3,2% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primele trei luni ale anului trecut, Erste a consemnat un profit net de 103,3 milioane euro, iar în decembrie avea active de 196,3 miliarde euro.

Evoluţia bilanţului reflectă majorarea portofoliului de împrumuturi cu 2,2% faţă de finalul anului 2014, la 123,4 miliarde euro, care a fost susţinută de creşterea creditării cu 1,6% pentru persoanele fizice, cu 2,6% pentru IMM-uri şi cu 9,4% pentru companiile mari.

În plus, portofoliul de depozite s-a majorat cu 1,8%, la 124,8 miliarde euro.

Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a scăzut de la 8,5% la sfârşitul anului trecut la 8,1% la 31 martie.

"Am început în forţă anul 2015 şi am înregistrat un profit net consistent, datorită unui mix de evoluţii pozitive: revenirea economiilor duce la creşterea creditării, iar costurile cu creditele neperformante scad conform aşteptărilor. Per total, regiunea Europa Centrală şi de Est îşi confirmă potenţialul considerabil prin contribuţia semnificativă, de 61,4%, la profitul operaţional al Erste Group”, a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

El a arătat că o contribuţie esenţială la rezultatele înregistrate a avut-o creşterea volumului creditării pentru populaţie şi companii în Austria, Slovacia şi Republica Cehă şi că vede semne încurajatoare pe segmentul persoanelor fizice la subsidiara din România, care a devenit din nou profitabilă.

Totodată, încheierea conversiei creditelor în valută pe piaţa din Ungaria permite Erste în continuare să se ocupe de creşterea business-ului.

Grupul a continuat să îşi îmbunătăţească eficienţa operaţiunilor, înregistrând un raport cost/venit de 56,1% în primele trei luni din 2015, faţă de 57% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Venitul operaţional s-a situat la 1,69 miliarde euro, în scădere cu 0,1%, iar cheltuielile administrative s-au redus cu 1,6%, la 948,1 milioane euro.

Profitul operaţional a crescut cu 1,9%, la 741 milioane euro, faţă de 727,3 milioane euro la trei luni anul trecut.

Erste estimează o creştere economică pentru acest an între 2% şi 3% pentru toate pieţele de bază din Europa Centrală şi de Est (ECE), cu excepţia Croaţiei, pe fondul majorării cererii interne, în timp ce perspectivele de creştere economică pentru Austria se plasează sub 1%.

Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimată la 8%-10% în 2015, capitalul tangibil însumând la finalul anului trecut 8,4 miliarde euro.

Previziunile privind profitul operaţional indică reducerea cu sub 5%, în contextul înregistrării unor rezultate operaţionale mai reduse, dar sustenabile, în Ungaria (ca urmare a volumelor mai reduse rezultate din conversia creditelor în valută) şi în România (efect unwinding mai redus), precum şi al contextului caracterizat de dobânzi reduse.

Erste preconizează un avans al creditării cu mai puţin de 5%, precum şi reducerea costurilor de risc la 1-1,2 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici